Una de les taules centrals de la Llibreria Byron de Barcelona, el 9 de desembre del 2020

Les llibreries catalanes carreguen contra les restriccions del Govern: «No s'entén»

La presidenta del Gremi de Llibreters lamenta que no es consideri les llibreries un bé essencial i demana ajudes a l'executiu

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha criticat aquest dimecres la «deixadesa» del Govern  amb les llibreries, després que l'Executiu català hagi aprovat mantenir les restriccions  dues setmanes més. Això significa que les llibreries no podran obrir en cap de setmana i les de més de 400 metres quadrats, a més, continuaran tancades també durant la setmana perquè no poden acotar l'espai, com s'havia interpretat fins ara.

En declaracions a l'ACN, Ferrer ha criticat de nou que no es consideri les llibreries  com a bé essencial i ha demanat ajudes al Govern davant les pèrdues que tenen tant les llibreries com els comerços  en general. En aquest sentit, ha admès que tenien confiança en poder canviar la situació després de les gestions que han dut a terme amb el Departament de Cultura. Ferrer ha insistit que la decisió del Govern amb les llibreries ha estat «una errada. No vull creure que ha estat mala voluntat, però sí que ha estat deixadesa», ha assegurat.

Crítiques al tancament obligat de les llibreries de més de 400 metres quadrats

Maria Carme Ferrer ha mostrat una vegada més la seva preocupació pel fet que les llibreries no siguin considerades bé essencial, alhora que ha recordat que el 22 de setembre es va decretar la cultura com a bé essencial: «No s'entén que els llibres, que donen vida en aquesta època tan difícil, no es considerin com un bé essencial com ha dit el mateix Govern».

En aquest sentit, també s'ha mostrat molt crítica sobre el fet que llibreries de més de 400 metres quadrats no puguin obrir cap dia a la setmana. Ferrer ha defensat que siguin considerats un bé essencial i les llibreries puguin obrir els caps de setmana i les de més de 400 metres quadrats puguin obrir tota la setmana. En aquest context, ha demanat que «hi hagi uns ajuts per a tot el que es perd no només a les llibreries, sinó a tot el comerç».