Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga serà la seu ampliada del programa de creació Rural Experimenta III

Es tracta d'un projecte de creació impulsat pel Ministeri de Cultura i Esport i Medialab Prado

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla de l'Espluga de Francolí serà la seu ampliada del Laboratori Rural d’Experimentació i Innovació Ciutadana, un projecte de creació impulsat pel Ministeri de Cultura i Esport i Medialab Prado. L'equipament entra a formar part del programa de la tercera edició de Rural Experimenta que consisteix en un taller per dissenyar de manera col·laborativa projectes culturals d’experimentació i innovació en les zones rurals.

Les instal·lacions del museu acolliran una de les sessions dels tallers de cocreació que es duran a terme la setmana del 21 al 26 de juny de 2021; mentre que la seu principal s’ubicarà a Vilafranca (Castelló). A més, els professionals del Museu de la Vida Rural i de la Fundació Carulla acompanyaran els participants durant tot el procés de creació aportant la seva experiència en l’àmbit cultural i tots els recursos necessaris.

Experimentació i innovació ciutadana rural

La metodologia de laboratori segueix el model desenvolupat per  Medialab Prado que consisteix en codissenyar i prototipar projectes culturals amb l'ajuda d'equips de treball interdisciplinaris. Hi formen part les persones promotores, un grup de col·laboradors i un equip de mediació i mentoria. La convocatòria de projectes ja està oberta i es poden enviar fins al pròxim 11 d’abril.

Les temàtiques d’aquesta edició són: Cultura, creació contemporània i ciència rural davant de la crisi climàtica i ecològica; Economia verda i circular; Objectius de Desenvolupament Sostenible; Educació i cultura per a la sostenibilitat; Reptes demogràfics i joventut; Patrimoni, béns i arxius comuns i Vida post-Covid. Així mateix, els projectes candidats han de tenir una clara voluntat transformadora, ja que l’objectiu és explorar com la cultura pot potenciar la innovació social i econòmica a les zones rurals i, a la vegada, promoure la col·laboració entre diferents regions.

Rural Experimenta III  és una iniciativa del Ministeri de Cultura i Esport i Medialab Prado, que compta amb la coorganització del Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló, la Fundació Carulla - Museu de la Vida Rural, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Vilafranca. Amb aquesta col·laboració, el Museu de la Vida Rural i la Fundació Carulla reforcen l’aposta per la cocreació cultural, estimulant la creativitat i l’intercanvi d’experiències i ho fan posant en valor el món rural tot generant noves oportunitats.