Imatge de dues persones amb mascareta, davant del Coliseu de Roma

Itàlia imposa confinament domiciliari als territoris més afectats per la Covid-19

No es podrà ni entrar ni sortir de les regions amb més risc, amb tancament de bars, restaurants i botigues no essencials

Itàlia imposa un confinament domiciliari als territoris més afectats per la Covid-19 a partir d'aquest dijous. El govern italià ha decidit que les regions es dividiran en tres colors —verd, taronja i vermell— segons la situació epidemiològica en què es trobi cadascuna, un anunci que farà durant el dia d'avui. A les zones vermelles serà on es decretarà el confinament domiciliari. Així, en aquestes zones no es podrà ni entrar ni sortir d'aquests territoris ni es permetran els moviments interiors si no és per motius laborals o per necessitats justificades.

Així mateix, es decretarà el toc de queda nocturn en tot el país, entre les deu de la nit i les cinc de la matinada, horari en què només es podrà abandonar el domicili per motius laborals, sanitaris o de força major. Cal recordar que algunes regions, com el Laci i Llombardia ja l'havien imposat, a les onze i a les dotze de la nit, respectivament. Les noves mesures estaran vigents entre els 5 de novembre i el 3 de desembre.

Tancament gairebé total a les zones de color vermell

Les regions que estiguin incloses en les zones vermelles, entre les quals s'inclourà Llombardia, motor econòmic del país, quedaran aïllades, en quedar prohibida «tota entrada o sortida» d'aquests territoris, així com la circulació entre províncies i àrees metropolitanes. En aquestes zones, definides com «de màxim risc», es tancaran totes les activitats comercials, excepte les de primera necessitat.

Els bars i restaurants podran operar amb repartiment a domicili fins a les deu de la nit, quan comença el toc de queda. En aquest sentit, en aquestes zones es permetrà que les persones surtin de casa a passejar o a fer esport «prop del seu propi domicili», encara que sempre amb mascareta, que és obligatòria a l'aire lliure en tot el país. L'esport haurà de realitzar-se de manera individual.

Així mateix es tancaran les perruqueries i centres d'estètica. L'escola, prioritat per al govern italià i objecte d'encesos debats, es desenvoluparà a distància per als alumnes de secundària a partir dels onze anys.

Restriccions a les zones de color taronja

Quant a les regions qualificades amb el color taronja, entre les quals es preveu que s'incloguin Ligúria o Campània, els locals de restauració també quedaran tancats durant tot el dia, quan fins ara podien obrir fins a les sis de la tarda.

Tot i això, les perruqueries i establiments similars podran obrir, segons recullen els mitjans locals, mentre que les classes telemàtiques només seran per als estudiants de secundària majors de tretze anys.

Regions de color verd

Les restriccions més suaus s'implantaran en les regions de color verd, amb mesures reforçades sobre les decretades el passat 24 d'octubre, que va tancar bars i restaurants a les sis de la tarda, així com els cinemes i teatres tot el dia. Així, com a la resta del país, es tancaran museus, exposicions i sales recreatives. 

En aquestes zones, els centres comercials romandran tancats durant els caps de setmana i els dies festius —igual que a la resta de regions—, mentre que l'aforament en el transport públic quedarà reduït a la meitat.


Comentaris