Extremoduro, Albert Pla, Jaume Sisa i Pau Riba, Love of Lesbian, el primer concert dels Manel o l'últim d'Antonio Vega podrien servir per exemplificar una trajectòria d'èxit i plena de fites, la dels 30 anys de l'associació Anima't; però aquesta és molt més, sobretot, per la seva continuïtat i vocació des del primer dia i que es manté més de 1.600 actuacions i un miler de pel·lícules després: cobrir un buit pel que fa a l'oferta cultural del Camp de Tarragona.
L'entitat va néixer l'any 1994, amb intenció de ser una empresa de gestió cultural, però "la realitat del territori ens va convertir ràpidament en una associació sense ànim de lucre", expliquen els seus responsables. Llavors, no existia cap sala de concerts, tampoc es feia cinema en versió original fora del cineclub del Centre de Lectura de Reus, i amb el temps han anat sumant complicitats amb administracions i equipaments privats: El Cau, el Groove, Sala Zero, l'Absenta, Lo Submarino, El Racó de la Palma, Casal Despertaferro, l'Antiga Audiència o l'Auditori de la Diputació, entre d'altres.
Fa tres dècades, Nei Torell va engegar el projecte amb dos companys més, al Magatzem de la Cooperativa de Tarragona i en els seus inicis, Anima't va ser la seu del Barcelona Acció Musical Tour -els concerts que es feien per la Mercè- a la demarcació. A poc a poc, va néixer el Tarragona Cultura Contemporània i la mitjana d'actuacions va pujar als 150 anuals; després vindrien el "Petit format” a la Sala Trono, El “Fil musical” i l'”RCC” a Reus, el “Refugi Sonor” a Tarragona i, més recentment, el Club i el "Solpostada" a la Selva del Camp. I encara ara, la música continua sonant.
30 anys... i continuar
El passat mes d'octubre, l'associació Anima't va arrencar el seu 30è aniversari, que es complementa amb la programació d'aquest 2025 fins a assolir unes 80 activitats: Cinema VO a Tarragona i una gran majoria de propostes musicals. Al programa ja anunciat fins al 31 de maig, se sumaran concerts d'estiu al Camp de Mart, que també acollirà projeccions a l'aire lliure, i cinc concerts més amb tast de vins al Castell del Paborde de la Selva.
Tot i l'extens i variat ventall cultural, el repte cada temporada continua sent sobreviure, ja que "sovint l’aposta és curtterminista i no es contempla una salut cultural que requereix una solidesa que, probablement, no va lligada amb la immediatesa actual ni a l’oferta cultural que hauria de tenir la segona àrea més poblada de Catalunya", lamenten des de l'entitat. Amb tot, celebren l'impuls que s'ha donat perquè nasquessin projectes com el Festival Accents o el Terrer al Priorat, així com la sala d'exhibició de la Rambla de l'Art a Cambrils.
"L'objectiu sempre ha sigut intentar que la gent del Camp de Tarragona tingui la possibilitat d'accedir a un consum cultural fora dels esquemes establerts i de forma estable, apropar propostes emergents sense haver d'anar a Barcelona i normalitzar com a hàbits culturals el cinema en versió original i la música en directe", descriu Jacob Dalmau, president d'Anima't.
I, ara, davant el problema sistemàtic de la manca d'equipaments -o espais prou equipats tècnicament- es plantegen un nou propòsit a curt termini: tenir un local propi per oferir més activitat i no haver de rotar de sala en sala. Al mateix temps, consideren que ja han consolidat gran part de públic amb els espectadors (entre 300 i 400) que van molts diumenges a gaudir del cinema o els abonats al Club, que confien en el criteri de programació; "en la música s'ha perdut una mica, perquè hi ha més oferta paral·lela", reconeix Dalmau.
Alts i baixos: símptomes de la indústria cultural
L'activitat de l'associació Anima't va anar in crescendo sota el paraigua del Tarragona Cultura Contemporània i, amb la incorporació del cinema VO el 1999, comencen els millors anys de l'entitat pel que fa al volum de propostes i la resposta de l'audiència. "Es van enganxar els millors anys de l'economia estatal i la gent va tenir molta facilitat per consumir cultura", evidencia el president. Van arribar a organitzar unes 60 pel·lícules i 110 concerts en un any.
El projecte que s'havia erigit de forma embrionària amb la Trono Villegas com a sala d'exhibició, després d'agafar independència i bon funcionament, cau amb l'arribada de la crisi econòmica; llavors, es decideix acabar amb el model i es diversifica cap a altres projectes. Fins que arriba el 2012 i l'associació Anima't va veure pròxim el seu final.
Jacob Dalmau recorda que "era bastant jove, però va ser partidari de no dissoldre l'entitat, ja era una plataforma molt ben organitzada, amb una professionalitat bastant alta i tothom tenia una feina fora de l'associació". Malgrat tot, van aconseguir mantenir-la viva i, uns anys després, sumarien el Reus Cultura Contemporània, que ja ha encapçalat l'etapa més recent de l'organització.
Mirant enrere, el president actual reflexiona sobre com ha canviat el mitjà -des de les xarxes socials per contactar amb un artista als 35 mm en què es projectaven les pel·lícules abans-, però sobretot la feblesa del teixit cultural al Camp de Tarragona es tradueix en una mancança d'espais correctament preparats per a fer música en directe de qualitat o projectar determinats formats audiovisuals com el DCP.
Cinema i música, de la mà a Tarragona
El cinema ha sigut el fil que mai s'ha trencat en la trajectòria d'Anima't. La programació d'aquest 2025 compta amb tretze pel·lícules, dues de les quals ja s'han projectat aquest mes de gener, i inclou films tan recents i reconeguts com O Corno, La Sustancia, Reinas o Emilia Pérez. "Coincidim amb els Premis Gaudí i els Oscars, per això, intentem que siguin alguns films candidats o d'actualitat", explica Dalmau.
Afegeix, alhora, que intenten "que siguin pel·lícules d'autor i atractives, que tinguin un valor com a producte i que puguin agradar al públic", que compleix amb una assistència prou alta de gairebé 200 persones per sessió. També a Tarragona, va ser tot un èxit el Refugi Sonor-Fest, el cicle de concerts de petit format que va substituir, a principis de temporada, la proposta habitual (una activitat mensual), i que es va dur a terme a l'Antiga Presó.
Entre els esdeveniments programats sota el paraigua del Refugi Sonor per als pròxims mesos, destaquen l'actuació d'Emilia y Pablo, dos xilens establerts a Madrid que combinen el folklore llatinoamericà amb el flamenc; Grecotechno, que barregen el cant gregorià amb la música techno; o Maria Rodés, que recupera el seu disc Maria canta copla per reversionar-lo amb més músics deu anys després. A més, totes les actuacions es faran en espais romans, amb motiu dels 25 anys de la declaració de Tarragona com a ciutat Patrimoni de la Humanitat.
5a edició del Reus Cultura Contemporània
A la capital del Baix Camp, la música és 100% protagonista des de fa cinc anys. La commemoració d'aquest 30è aniversari va estrenar la passada tardor els Concerts Modernistes, en què l'arquitectura reusenca va maridar amb cervesa, vi i vermut i el públic va gaudir d'una gran qualitat artística. L'èxit del format ha impulsat els responsables d'Anima't a repetir l'experiència en espais emblemàtics, aquesta vegada, amb les artistes Raquel Lúa, Anna Colom i Joana Serrat.
El Reus Cultura Contemporània va donar la benvinguda al 2025 amb el cantautor kitsch Paco Pecado, al Bar Teïna, el dia 10 de gener, i anirà sumant pròximament esdeveniments destacats com el Tercer cielo de Rocío Márquez i Bronquio, que ompliran d'electrònica i flamenc el Teatre Bartrina, o l'experiència 360º que descobrirà d'una nova forma el Fortuny amb les actuacions de Sandré i YPNOSi.
"L'aforament està limitat a 120 persones, el públic pujarà a l'escenari al voltant dels músics i veurem què passa; és la primera vegada que ho fem i la idea és donar-li un tomb al teatre clàssic i que els abonats del Fortuny puguin atrevir-se a veure una cosa a la qual no estan acostumats", descriu Dalmau la proposta immersiva.
Així mateix, el president de l'entitat recalca una nova edició del Pollo Fest a la Palma, on es preveuen uns 400 assistents; la col·laboració amb So What amb el concert conjunt d'Ari Guada, Carme Xia, DJ Leela i DJ Luna; i la traca final amb els hooligans de l'hoquei patins, la festa dels 10 anys de Troopers Reus. Perquè l'Anima't també és una oportunitat perquè altres entitats o col·lectius del territori tinguin capacitat econòmica, renom o accés a programar grups o propostes que no tenen a l'abast habitualment.
El Club de Ca Flassada
Paral·lelament al RCC, a la Selva del Camp va obrir portes el Club, una "casa privada" que ara mateix compta amb 52 socis -volen arribar a un màxim de seixanta- i que funciona mitjançant una quota mensual, de 20 euros durant set o vuit mesos l'any, que finança el 90% de l'activitat que s'hi ofereix. El percentatge restant, l'entitat ho supleix amb una petita subvenció.
En el cas del Club -Ca Flassada-, es fan dues activitats al mes i s'adreça a un públic molt més familiar i local, en comparació amb el RCC, el Refugi Sonor o el Cinema VO. Es programa majoritàriament música, però també espectacles tan diversos com dansa, clown, teatre, titelles o màgia. A més, des del 2022, l'activitat està molt vinculada a Joventuts Musicals de Catalunya i suma esforços amb l'Escola de Música de La Selva i l'Aula Vilalta.
Entre les propostes d'enguany destaquen Bandera & Llombart, un duet de jazz vingut de Premià de Mar; l'obra teatral del valecià José Manuel Garzón; l'actuació clàssica del pianista Joan Miquel Fiol; o l'espectacle de dansa de Cristina Burgos i Kiko López. Qualsevol persona interessada pot assistir al Club, sol·licitant prèviament via mail les entrades (preu 15 euros) i sempre que els socis hagin declinat la seva assistència a aquell acte.