Imatge il·lustrativa del Sol

Alerta per l’estat del Sol: S’està debilitant i podria provocar terratrèmols, erupcions i greus glaçades

Científics de la NASA adverteixen que un estrany fenomen està reduint l’activitat de l’astre, cosa que afectarà negativament a la Terra

Un grup de científics de la NASA alerta de la nova fase en què ha entrat el Sol i que pot comportar greus conseqüències per al nostre planeta. En concret, sembla que l'astre hauria entrat en un període de 'recessió' o 'bloqueig' amb la desaparició de les taques solars al llarg de pràcticament tot aquest any, segons explica l'astrònom Tom Phillips en una entrevista al 'The Sun' , afegint que el Sol es troba en el seu mínim, molt debilitat.

«El camp magnètic solar s'ha debilitat, cosa que permet que els raigs còsmics extra es filtrin en el Sistema Solar», explica Phillips. En aquest sentit, l'astrònom adverteix que aquests raigs còsmics, als quals estem poc habituats per la protecció solar, són «un perill» per a la salut dels astronautes i dels viatgers polars.

Què pot passar a la Terra?

L'últim precedent que hi ha a la Terra d'una debilitació  del Sol d'aquest nivell es remunta entre els anys 1790 i 1830, període que es coneix com 'el mínim de Dalton'. Durant aquest temps, les temperatures mitjanes globals van baixar clarament, l'erupció del volcà Tambora d'Indonèsia va ser la més agressiva de totes (provocant més de 71.000 morts) i els terratrèmols van augmentar.

Una combinació que va provocar greus conseqüències per a la humanitat i el conjunt dels éssers vius a la Terra, així com excepcionals gelades que van generar grans pèrdues de cultius. Uns desastres naturals que els científics temen que es puguin repetir els propers anys, ja que estem en el segon any consecutiu de pèrdues de taques solars.