Catalunya es torra més que mai: moltes comarques ja superen els 40º

La calor és excepcionalment extrema i es frega aquesta xifra a la mateixa línia de la costa. És un dels dies més tòrrids que es recorden en una onada de calor històrica que arriba al punt àlgid
El calo seguirá siendo muy intenso este fin de semana | EFE

 

Sufocant, insuportable i tòrrid. Aquests són alguns dels adjectius que se senten més aquest divendres a tot Catalunya a causa d’una calor excepcionalment extrema que ja ha enfilat a primera hora de la tarda d’avui molts termòmetres pel damunt dels 40º, inclús fregant aquesta xifra a tocar de la costa. Una onada de calor històrica que arriba avui al seu punt àlgid i que ens deixa un dels dies més tòrrids que recordem a casa nostra.

 

 

Els 40º no només s’estan superant a l’interior, sinó que a gran part del prelitoral s’ha pujat pel damunt d’aquesta xifra, fregant els 42º, i en alguns punts de la Costa Brava, on hi bufa el garbí reescalfat, també freguen els 40º. El pitjor és que avui les temperatures encara han de pujar més a gran part de l’interior, especialment a la vall de l’Ebre i a Ponent, on aquesta tarda serà tòrrida amb alguns 43º o 44º. Una de les dades més sorprenents és que, ara mateix, hi ha prop de 30 municipis a tot Catalunya amb més de 42º, xifra inèdita. A Griona, per exemple, hi ha punts on s'assoleixen els 43º.  

 

Una calor generalitzada que no deixa respirar enlloc, salvant-se només alguns punts arran de costa, sobretot a la de Tarragona, on estan lleugerament per sota dels 30º. A la que s’abandona la línia costanera, on el mar encara està fresc perquè tot just estem al juny, i s’entra uns menters terra endins, però, el termòmetre es dispara. Aquest és el mapa de les temperatures extremes que hi havia a primera hora de la tarda a Catalunya, a l’espera que a Lleida i l’interior de Tarragona les temperatures pugin encara més:

 

Mapa de les temperatures a primera hora de la tarda a Catalunya | METEOCAT

 

 

Calor gairebé sense precedents

Pocs dies tan tòrrids i de forma tan generalitzada a tot Catalunya es recorden des que es tenen dades. Ahir ja es van superar molts rècords, però avui divendres és molt probable que aquesta xifra es multipliqui quan es faci balanç de la jornada. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) és el primer cop que emet un mapa d’alerta extrema amb color vermell absolutament a totes les comarques, mai vist abans:

 

 

Per la seva banda, Protecció Civil té l’alerta del pla PROCICAT activada i Agents Rurals ha elevat al nivell 3 el Pla Alfa a moltes zones, mentre que s’han tancat els accessos a 6 parcs naturals de tot Catalunya com a mesura preventiva per evitar focs. Pel que fa a l’incendi de la Ribera d’Ebre, malgrat que s’hagin encerclat les flames, ara mateix es viu un dels moments més crítics a nivell meteorològic, ja que ja superen els 41º a la zona i encara pujarà més el termòmetre amb una humitat molt baixa.