Continuarà el temps més càlid de l’habitual aquest març i plourà dins la mitjana

Els models a llarg termini indiquen que es trencaria la ratxa seca amb més pluges que febrer, però continuarà la tendència càlida, especialment la meitat oest
El temps de primavera s'imposarà aquest març i els models estacionaris diuen que no refrescarà | Pixabay

 

Després d’un febrer desastrós pel que fa a temperatures i precipitacions, i tres mesos on ha dominat més l’anticicló que no pas el moviment de borrasques sobre el nostre territori, com l’any passat, els models estacionals del Servei Meteorològic nord-americà indiquen un lleu canvi de tendència. 

Segons aquestes previsions a llarg termini, el mes de març plourà el que toca per l’època, molt respecte el febrer, però l’ambient seguirà generalment més càlid de l’habitual. I aquesta situació s’encomanarà a tota Europa, excepte les regions mediterrànies orientals.

Els models estacionals americans, produïts pels ordinadors de la NOAA, ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes de març. Com en passades previsions, avisem que la fiabilitat de previsions a tan llarg termini sempre és baixa. Els mapes que presentarem a continuació s’han realitzat segons les condicions ambientals d’aquesta passada setmana.

Mapa d'anomalies en les precipitacions previstes per aquest març | NOAA

 

No marxaria la calor aquest març

La interpretació que es pot fer d’aquests mapes, pel que a les precipitacions es pot observar  com sobre Catalunya i gran part d'Espanya no hi ha cap color definit i quedem en zona blanca. Per tant, esperem que les pluges i les nevades arribin al país pròximes a la mitjana. Potser, al sud de Tarragona plogui una mica més del habitual.

Respecte a les temperatures, el model és molt pessimista i preveu temperatures molt suaus i fins i tot càlides a l’interior, al Pirineu, a Tarragona i tot el terç oest. A les terres de Ponent serien entre 1 i 2º més altes que la mitjana climàtica, mentre que a la província de Girona farà la suavitat típica de març. No obstant, estem parlant de previsions a llarg termini que perden fiabilitat quan més lluny mirem, i no es descarta la possibilitat que tinguem alguna glopada d’aire fred, especialment durant la primera quinzena.

Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest març | NOAA

 

Quin temps ens espera a curt termini?

Si ens fixem amb les previsions meteorològiques més fiables, és a dir, el temps de cara als propers 7 dies, tot sembla indicar que recuperarem l’ambient de finals d’hivern perquè baixaran les temperatures de manera acusada. Les precipitacions tornaran a visitar-nos a partir de mitjans de la setmana que ve.

Els temps càlid i sec es dispara a gran part d’Europa

A nivell europeu, els mapes estacionals d’aquesta setmana anuncien males noticies pel que fa a precipitacions i ambient fred. Sembla que les temperatures anòmales continuaran a la part superior dels termòmetres, especialment als països bàltics i escandinaus. Al terç sud no suaran tant. A la resta d’Espanya també es mantindrà la tònica càlida del febrer.

En quant a les precipitacions, la península ibèrica rebrà acumulacions normals o fins i tot més abundants a la zona de Galicia i nord-oest de Castilla y León. Al centre i est d’Europa, s’espera un temps molt estable i sec aquest març i les pluges podrien ser extremadament inferior del que pertocaria als Balcans, Europa de l’Est, a Alemanya i als Alps Suïssos. Les borrasques descarregaran més precipitacions a les Illes Britàniques, al nord dels països escandinaus.

"IMPORTANT: Ja se sap quan acabarà la calor anòmala i l'anticicló" "METEO ESPECIAL: Quin temps farà aquest cap de setmana de Carnaval?"