La crisi clim脿tica s'agreuja: alarmant r猫cord de calor mai registrat abans en un setembre

Els valors s贸n els m茅s elevats des de que hi ha registres de finals del segle XIX
Aquest setembre de 2020 ha estat el setembre m茅s c脿lid en 140 anys de registres, amb una mitjana global de 0,05 掳 C m茅s c脿lid que l'anterior | 脌ngel Gal谩n

Aquest setembre de 2020 ha estat el setembre m茅s c脿lid en 140 anys de registres, amb una mitjana global de 0,05掳C m茅s c脿lid que l'anterior setembre m茅s c脿lid, el de 2019, a tot el m贸n. Les temperatures s'han mantingut molt per sobre de la mitjana en moltes regions del m贸n, fins i tot davant de la costa de nord de Sib猫ria. a l'Orient Mitj脿, en parts de Sud-am猫rica i Austr脿lia.

Pel que fa a Europa, el setembre del 2020 ha estat predominantment m茅s c脿lid que la mitjana de setembres de 1981-2010. Les temperatures han estat per sobre de la mitjana en els pa茂sos riberencs de la mar Negra, per貌 tamb茅 als Balcans occidentals, els Estats b脿ltics i Fran莽a. En altres llocs, va ser m茅s fresc que la mitjana en alguns llocs, sobretot a Isl脿ndia.

L'excepci贸, regions afectades per 'La Ni帽a'

Temperatures m茅s fredes que la mitjana van marcar l'Oce脿 Pac铆fic equatorial oriental, coincidint amb l'esdeveniment natural de 'La Ni帽a', que refreda les aig眉es de l'oce脿 considerablement i aix貌 fa que tamb茅 repercuteixi amb el temps local, segons informa 'Copernicus Climate Change Service de la Comissi贸 Europea'.

Temperatures desfassades a nivell mundial

En canvi, les temperatures han estat excepcionalment altes per un setembre al nord de Sib猫ria i els mars de Laptev i Siberi脿 Oriental. Setembre de 2020 continua una s猫rie de mesos en qu猫 gran part de Sib猫ria ha tingut temperatures considerablement superiors a la mitjana. En general, tamb茅 feia m茅s calor del que 茅s habitual en tot l'Oce脿 脌rtic. Per contra, feia especialment fred al nord de Groenl脿ndia.

Les temperatures tamb茅 han estat per sobre de la mitjana a l'Ant脿rtida, tot i que feia m茅s fred del que 茅s habitual en parts de la Mar de Ross cobertes de gel, aix铆 com en un sector a l'oest de la mateixa i en una regi贸 centrada a la Pen铆nsula Ant脿rtica. No obstant aix貌, hi va haver diverses regions en qu猫 les temperatures mitjanes mensuals van estar una mica per sota de la mitjana, en particular sobre i cap al sud-oest de les terres altes de l'脌sia central, sobre el sud de la Xina i sobre gran part de la meitat oriental d'Am猫rica de Nord.

Les temperatures a l'oest d'Am猫rica de Nord van continuar sent molt m茅s altes que la mitjana: els valors m脿xims durant el dia van arribar als 49掳C al comtat de Los Angeles a principis de setembre. Es van registrar temperatures r猫cord a finals de mes per Paraguai i el sud de Brasil. Va ser el segon setembre m茅s c脿lid registrat a Austr脿lia, despr茅s de 2013.

El setembre del 2020 tamb茅 ha estat extremadament c脿lid tamb茅 al Orient Mitj脿. Hi ha hagut nous r猫cords d'altes temperatures a Turquia, Israel i Jord脿nia. Israel ha experimentat el seu setembre m茅s c脿lid mai abans registrat, i la intensitat i durada de l'onada de calor de setembre a Jord脿nia va ser excepcional. Parts de el nord d'脌frica i el Tibet tamb茅 van tenir temperatures molt superiors a la mitjana durant aquest mes.

"Dades confirmades: Les nits d'estiu cada cop s贸n m茅s insuportables i aniran a pitjor" "'La Ni帽a' podria portar-nos un hivern com els d'abans a Catalunya"