Imatge de la nevada a Setcases el 25 de març del 2020

Matí de nevades insòlites per l’època arreu de Catalunya

La neu s’ha deixat veure a totes les cotes al Pirineu i Prepirineu, però inclús a 700 metres arreu del territori, com per exemple al Montseny o les muntanyes de Prades

Definitivament, el temps està del revés aquest 2020, ja que ara que ens trobem en plena primavera, tindrem el fred més hivernal i les nevades més insòlites de tot l’any. I és que l’arribada d’una irrupció d’aire molt fred provinent pràcticament de Sibèria, juntament amb algunes precipitacions, ha fet que aquest matí de dimecres, 25 de març, hagin caigut insòlites nevades a molts punts del Pirineu i Prepirineu a pràcticament totes les cotes, i fins als 700 metres a la resta de Catalunya. 

Concretament, la neu ha emblanquinat capitals de comarca com ara Ripoll, Berga, la Seu d'Urgell o Puigcerdà, mentre que la neu també s’ha deixat veure a altres punts de Catalunya com ara el Montseny o tota l’àrea de les muntanyes de Prades, incloent-hi municipis com ara Prades (Baix Camp), Vilanova de Prades (Conca de Barberà) o Siurana (Priorat).

En la majoria dels casos han estat emblanquinades, però per sobre dels 1.000 metres la nevada ha estat més important, deixant fins a 8 centímetres a Puigcerdà i un gruix considerable en municipis com ara Setcases (Ripollès). Aquestes són algunes de les imatges insòlites per l’època i precioses amb què s’han llevat molts punts de Catalunya:

Imatge d'una nevada a Prades el 25 de març del 2020
Imatge de la nevada feble d'aquest matí a Prades | meteoprades

Imatge d'una nevada a Prades el 25 de març del 2020
Imatge de l'emblanquinada d'aquest matí als afores de Prades | meteoprades
 

Imatge de la nevada a Vilallonga de Ter el 25 de març del 2020
Imatge de la nevada d'aquest matí a Vilallonga de Ter, al Ripollès | camprodon.cat

Les nevades continuaran

Al llarg d’aquest dimecres, els ruixats han d’anar a menys però encara en poden caure alguns amb neu a cotes de 700 o 800 metres tan sols, tot i que al voltant del Pirineu i Prepirineu les precipitacions poden ser més freqüents i deixar gruixos més destacats. No obstant això, de cara a demà dijous, 26 de març, les temperatures tocaran fons i arribaran nous xàfecs  a moltes comarques, amb una cota de neu que es pot desplomar fins als 600 o 500 metres tan sols.  Consulta aquí la previsió sobre on pot nevar entre avui i demà.

Una situació força insòlita per trobar-nos a finals de març, i més tenint en compte que aquest hivern gairebé no hem tingut cap situació de fred intens ni de neu fora del Pirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades  alertes per neu  amb la previsió de nevades que deixin més de 5 centímetres per sobre dels 700 metres de cara al dijous:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 26 de març del 2020
Mapa d'alertes per neu de cara al dijous | METEOCAT