Molts problemes pel temporal de vent a Catalunya: 7 ferits, centenars d'incidències arreu i el vent continua

La majoria d’incidències han tingut lloc a l’àrea de Barcelona i a Tarragona, mentre que ja s’han superat els 100 km/h a diversos punts aquest divendres
Les ventades estan provocant moltes incidències arreu de Catalunya | Bombers

El fort temporal de vent de mestral que afecta Catalunya aquest divendres, 25 de setembre, està provocant nombroses incidències arreu del territori. De fet, fins a mitja tarda del divendres Protecció Civil havia rebut més de 400 trucades, la majoria de l’àrea de Barcelona i de Tarragona, per incidències relacionades amb la ventada. De fet, les comarques més afectades han estat amb diferència el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Tarragonès. Destaca el nombre de ferits a hores d'ara pel vent a Catalunya, que ja ha pujat a 7.

En concret, la caiguda d'un arbre a la plaça de l’Escorxador de Lleida que ha atrapat una dona i que ha hagut de ser traslladada ferida en estat menys greu a l’hospital Arnau de Vilanova. A més, i segons informa el SEM, un treballador ha quedat ferit menys greu a Gavà per un cop amb una fusta pel vent i ha estat traslladat a l'hospital de Viladecans. A Vilafranca del Penedès, la caiguda d'una branca ha deixat un ferit lleu que ha estat traslladat a l'hospital de l'Alt Penedès. 

A més, la caiguda d'un para-sol ha ferit lleument una persona a Barcelona ciutat, que ha estat traslladada a l'hospital de la Vall d'Hebron. Un altre para-sol ha deixat un ferit menys greu a Castellar de Vallès traslladat a l'hospital Parc Taulí de Sabadell. Finalment, la caiguda d'un ferro a Vila-seca ha deixat dos ferits menys greus, que han estat traslladats als hospitals de Joan 23 i Sant Pau. 

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat ja han fet al voltant de 300 serveis pel fort vent, mentre que els Bombers de Barcelona ja porten també desenes de sortides. A part dels accidents amb ferits, la resta d'incident no han estat especialment importants, i la majoria d’ells han estat caigudes d’arbres o branques o retirada de tendals, teles asfàltiques, plaques de sostres i altres objectes malmesos pel vent que podien caure a terra amb una forta ràfega.  En l’incendi que hi ha hagut al Port de Tarragona, el vent ha ajudat a atiar les flames, cosa que ha complicat les tasques d’extinció.

Més de 100 km/h

La dada més espectacular d'aquesta ventada són els més de 118 km/h registrats a La Riba, a l'Alt Camp, mentre que s'han superat els 90 km/h a molts punts del territori, amb ventades entre 50 i 90 km/h a la resta. A diferència d'altres temporals, avui ha bufat a zones poc habituades al fort vent, com ara a Barcelona o Lleida. Aquests són els registres més importants assolits al llarg d'aquest divendres arreu del territori i us mostrem també algunes imatges que arribaven al llarg del dia a través de les xarxes socials: 

 • 118 km/h a La Riba
 • 115 km/h a Portbou
 • 114 km/h a Prades i Rojals
 • 108 km/h a L'Albiol
 • 100 km/h a El Perelló
 • 95 km/h al Montsec d'Ares
 • 94 km/h a Siurana
 • 93 km/h a Llancà, Tarragona, Ulldemolins, Castelldefels o, a La Mola
 • 90 km/h a El Vendrell o Reus
 • 89 km/h a Les Borges Blanques, La Sénia o Almoster
 • 88 km/h a Alguaire
 • 87 km/h al Port de la Selva 
 • 86 km/h a Font-Rubí
 • 72 km/h a Barcelona

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, la previsió indica que la ventada continuarà afectant gran part de Catalunya i, inclús, es pot enfortir a la tarda. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades moltes alertes arreu. La situació s’allargarà fins a la matinada del dissabte, moment a partir del qual el temporal anirà quedant concentrat als dos extrems de Catalunya. Consulta aquí la previsió meteorològica completa. 

Consells de Protecció Civil

Aquest episodi de forts vents està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu al Pirineu, per la qual cosa Protecció Civil demana extremar la precaució en les excursions a alta muntanya. Cal anar ben equipat si es fan excursions a alta muntanya, atès que les condicions poden canviar de manera sobtada.

Protecció Civil també demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses, etc.) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

"Imatges: Nevada atípicament abundant al Pirineu que continuarà amb desplomament de cota" "Màxima alerta: Protecció Civil activa el pla VENTCAT pel fort temporal de vent"