L'arribada de pols africana activa un avís a tot Catalunya per contaminació atmosfèrica

Els nivells de partícules s'han disparat i la previsió indica que la situació persistirà les properes hores

S'ha activat un avís preventiu per alta contaminació.
S'ha activat un avís preventiu per alta contaminació. | Víctor Fernández/Europa Press
12 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:48h
El Departamentd'AccióClimàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avíspreventiu per contaminacióatmosfèrica per nivellsmoderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a tot Catalunya.

Els nivells de partícules s'han disparat per una intrusió de polsafricana i són moderats a bona part de les estacions de la xarxa de vigilància. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimarts van ser superiors al valor de 50 µg/m³ en més de 30 punts de mesurament de la contaminacióatmosfèrica de tot Catalunya i aquest matí els nivells continuaven elevats. La previsió indica que la situació ha de persistir les properes hores i les condicions de dispersió no milloraran significativament. 

La Direcció General de QualitatAmbiental i CanviClimàtic valorarà diàriament si cal mantenir l’avíspreventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Crida a la ciutadania per extremar les precaucions


L'avís, que és la fase prèvia a la possibilitat d'un episodiambiental, comporta recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents, indicar en els panellslluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transportpúblic davant del vehicle privat o notificar a les activitatsindustrials i obres públiques i de generacióelèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.  

La Generalitatrecomana a la ciutadania prevenir les emissions i reduirl'exposició amb actuacions com ara prioritzar el transport públic o els trajectes a peu o amb bicicleta i reduir els desplaçaments amb vehicleprivat, treballant a distància si és possible. També recomana disminuirl'exercicifísic a l'aire lliure.