Fogueres i petards per Sant Joan a Reus: L'Ajuntament explica la normativa

L'alcalde Carles Pellicer ha dictat un ban davant la proximitat de les festes de Sant Joan i Sant Pere

Imatge d'una foguera de Sant Joan.
Imatge d'una foguera de Sant Joan. | Jordi Puntí/Arxiu
31 de maig del 2023
L'alcalde de Reus en funcions, Carles Pellicer, ha dictat un ban davant la proximitat de les festivitats de Sant Joan i Sant Pere, durant les quals s'encenen fogueres i es va servir ús de pirotècnia. L'objectiu, segons ha explicat l'Ajuntament de Reus en un comunicat, "és garantir la seguretat de les persones, dels béns públics i privats i poder gaudir sense conflictes d'aquests actes festius".

El ban recull les mesures de seguretat que s'han de complir per poder encendre els focs, en relació als llocs, els materials i l'apagament de les fogueres, així com consells diversos a la ciutadania. La primera mesura és que en aquelles fogueres que es facin només es pot cremar fusta.

En aquest sentit, s'estableix que es poden encendre fogueres sempre que es compleixin diverses mesures de seguretat. Així, les fogueres no es podran "a menys de 15m de la façana de cap edificació ni vehicles, i mai sota línies elèctriques, telefòniques, enllumenament públic, etc.".

Tampoc es poden encendre a prop d'elements estructurals ni mobiliari urbà, en jardins i parcs urbans, així com en terrenys forestals i al voltant d'una franja de 500 metres. Cada foguera ha de tenir un responsable major d'edat.

El ban prohibeix saltar per damunt de les brases de les fogueres i tirar material pirotècnic a l'interior d'aquesta. 

Horari d'encesa de les fogueres

Segons el ban, "no s'ha d'acumular el material fins dies 23 i 28 de juny". En aquest sentit, "les fogueres només es poden encendre a partir de les 22 hores dels dies 23 i 28 de juny, i poden romandre enceses fins les dues de la matinada dels dies 24 i 29 de juny, respectivament".

En aquest sentit, cal tenir disponible algun mitjà per apagar la foguera (mànega de reg, galledes i bidons plens d'aigua o extintors). Caldrà vigilar que la foguera quedi apagada totalment i les persones que han cremat la foguera han de retirar els materials acumulats i la sorra, els dies 24 i 29 de juny.
 

Consells als veïns i veïnes

Els edificis propers a les fogueres han de tenir les finestres i els balcons tancats, per evitar que les guspires o algun coet perdut entrin en algun habitatge i provoquin un incendi. Al lloc on es facin les fogueres, cal recollir la roba estesa i plegar els tendals que hi hagi a les terrasses.

L'Ajuntament pot acordar que no s'encenguin les fogueres per motius climàtics o per no complir les esmentades mesures de seguretat. En aquest últim cas, l'Ajuntament pot apagar i retirar els materials o bé ordenar a l'organització que ho faci.

Finalment, pel que fa a l'ús de la pirotècnia, es recomana no tirar petards contra ningú ni encendre'ls dins de casa, en terrasses o patis interiors.