Els primers contactes postelectorals deixen l'escenari de Reus obert

El PSC tancarà aquesta setmana la primera ronda de trobades, i ERC planteja alternatives

L'escenari de pactes postelectorals encara és obert a Reus
L'escenari de pactes postelectorals encara és obert a Reus | Ajuntament de Reus
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:11h
Els partits de Reus mantenen una intensa activitat política aquests dies. L'escenari postelectoral sembla que, en lloc d'anar-se concretant, s'obre amb nous escenaris; uns plantejaments que podrien començar-se a concretar de cara a la setmana vinent. En general, totes les fonts consultades per aquest mitjà coincideixen que les primeres trobades han servit per exposar "models de ciutat" i programa electoral.

Sobre l'escenari de pactes d'aquests dies plana un condicionant que podria arribar a tenir molt de pes, com apunten diversos dels implicats. Ningú descarta que la convocatòria d'eleccions generals acabi influint en la decisió d'algun dels partits del plenari reusenc. Sigui com sigui, fins ara s'han mantingut trucades o reunions entre bona part dels integrants del pròxim plenari municipal.

És el cas del PSC, que confirma que, quan acabi la setmana ja s'haurà reunit amb totes les formacions del plenari menys amb Vox, amb qui no es trobarà. De fet, cap dels partits té intenció de reunir-se amb la formació d'extrema dreta. Sandra Guaita haurà dut a terme una primera ronda de contactes que intensificarà la setmana vinent amb aquells amb qui hi hagi hagut més entesa i punts en comú.

Els socialistes no tanquen cap escenari i mantenen la voluntat per constituir un govern estable. Com ha plantejat l'alcaldable des del primer moment, aposten per obrir-se a pactes que no tinguin per què quedar-se amb la majoria absoluta de catorze regidors, sinó que puguin arribar a anar més enllà.

 

ERC continua explorant fórmules per aconseguir l'alcaldia

ERC és l'altre actor que ha plantejat, en aquest cas sí, escenaris concrets sobre la taula. L'objectiu seria que Noemí Llauradó arribés a l'alcaldia deixant fora el PSC del govern. La proposta de pacte, segons diverses fonts, és que ERC lideri l'Ajuntament a través d'un acord amb Junts i, a priori, Ara Reus i la CUP.

També hi ha hagut, segons confirmen diverses fonts, almenys una trobada entre els republicans i el PP, que té dos regidors com els municipalistes i els anticapitalistes. Fonts d'ERC mantenen la crida a la calma i la prudència que a principis de setmana feia Llauradó. Recorden que el nou plenari no es constituirà fins al 17 de juny i, per tant, hi ha encara dues setmanes i mitja de marge.

Pel que fa a Junts, també ha mantingut trobades amb diferents forces municipals, però encara no s'ha reunit amb totes. Teresa Pallarès exposa que el paper de la seva formació vol ser el d'implicar-se en la fórmula que doni estabilitat al govern de Reus. És per això que compta reunir-se amb els partits amb els quals encara no ho ha fet.
 

Ara Reus, dos regidors que poden ser claus​

Ara Reus, amb dos regidors, pot tenir un protagonisme que li permeti condicionar els pactes, precisament, per ser imprescindible en alguns escenaris. El partit municipalista ha governat amb Junts i ERC, però no tanca la porta a pactes amb el PSC, per exemple. Daniel Rubio considera que la ciutadania s'ha mostrat contrària a la fórmula del govern actual, no tant pel que fa als actors implicats, sinó a la seva metodologia.

De fet, Ara Reus és l'únic dels tres socis que no ha perdut ni vots ni regidors i, en tot cas, ha sumat gairebé 200 suports respecte a les eleccions del 2019. Com la resta d'implicats, no entra a valorar propostes concretes, però sí que recorda que sempre s'han desmarcat de qualsevol possible pacte amb la CUP.

Insisteix que l'objectiu del partit és sumar estabilitat al futur govern municipal i que, per tant, continuaran mantenint trobades amb la resta de partits per trobar la fórmula idònia. A finals d'aquesta setmana compten haver-se reunit amb totes les forces del plenari, menys amb Vox i la CUP.

El PP també confirma haver-se reunit amb aquelles forces que els han citat i, fins ara, s'obren a escoltar. Sebastià Domènech admet que hi ha pactes que es fan difícils de plantejar, però es mostra disposar a continuar-se reunint amb els partits polítics reusencs. Finalment, pel que fa a la CUP, fonts de la formació confirmen haver rebut trucades d'altres partits.

Com ja apuntava dilluns Mònica Pàmies, les han respost totes explicant que no poden prendre cap posicionament fins que no s'hagi pronunciat l'assemblea local, que s'ha de celebrar durant el que queda de setmana.