La recuperació de la Bassa Nova de Reus es tornarà a redactar de nou

Aigües de Reus ha tret a concurs públic el contracte perquè es plantegi un projecte nou després que les obres de l'anterior quedessin desertes

Imatge virtual de l'anterior projecte de recuperació de la Bassa Nova de Reus
Imatge virtual de l'anterior projecte de recuperació de la Bassa Nova de Reus | Ajuntament de Reus
01 de juny del 2023
Actualitzat el 02 de juny a les 16:17h
El projecte de recuperació i reforma de la Bassa Nova de Reus es tornarà a fer de nou. Aigües de Reus ha tret a licitació pública, aquests dimecres, la nova redacció del projecte, després que l'anterior no trobés cap empresa que volgués executar-lo. En altres situacions similars, s'ha optat per tornar a licitar el mateix contracte d'obres, però incrementant-ne el pressupost per atraure l'interès del sector.

Ara, en canvi, s'ha tret a concurs públic un contracte per a una nova redacció amb un pressupost de 46.631,98 euros i tres mesos de termini. Si bé s'espera que es basi en la que ja es va presentar, serà un projecte nou. El plantejament inicial de la reforma no s'havia licitat externament, sinó que s'havia redactat amb els serveis propis d'Aigües de Reus.

L'estiu passat es va anunciar la reforma i recuperació de la Bassa Nova com un tercer parc vinculat al passeig de la Boca de la Mina. Per una banda, hi ha el Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp, que el connecten amb l'avinguda de Saragossa, al barri Gaudí. A la mateixa altura, però a l'altre cantó del passeig, hi ha la Bassa Nova, a l'encreuament del camí de la Pedrera del Còbic i el carrer del Barranc de la Mina on, una mica més enllà, hi ha l'Institut Domènech i Montaner.
 

La reforma de la Bassa Nova ha de complir quatre objectius

Tal com es va anunciar, i com reafirma ara l'informe de necessitats, que és el document on es justifica la necessitat de licitar un contracte públic. Allà hi queda clar que l'objectiu del projecte de la Bassa Nova és "la seva posada en marxa per al servei d’aigua, com a punt de recollida d’aigua dels minats d’Almoster i Hidrofòrica". També es busca "la recuperació del Patrimoni Industrial vinculat a l’aigua de Reus, així com la seva posta en valor amb la integració a l’entorn del passeig de la Boca de Mina i creació d’un refugi climàtic per a la ciutadania".

Aquesta Bassa Nova havia sigut, anys enrere, una zona de lleure per als reusencs, i ara es volia que recuperés aquesta funció. Es va encarregar un projecte l'estiu passat, i a finals d'any se'n van licitar les obres, però cap empresa s'hi va interessar. Arran de la inflació que ja havia impactat a l'economia, el pressupost es va incrementar un 50% respecte a l'anunci inicial. Va passar dels 500.000 euros previstos a 741.763,31 euros, però no va ser suficient perquè cap constructora es presentés al concurs públic.

Posteriorment, es va engegar un procés negociat que tampoc va tenir èxit. Davant d'aquesta situació, ara s'ha optat per tornar a licitar la redacció del projecte. Concretament, Aigües de Reus considera "necessari reestudiar la solució tècnica i econòmica, perquè pugui ser viable la seva execució, ja que es considera un projecte rellevant i emblemàtic", segons figura a l'informe de necessitats.

A més de redactar el projecte, l'empresa que el guanyi també s'encarregarà de la direcció facultativa de les obres, la coordinació de seguretat i salut i la vigilància ambiental. Pel que fa a les obres, fins que no s'hagi redactat el nou projecte no se sabrà quin pressupost tindran. El que sí que s'apunta és que tindran un termini de vuit mesos.