1 de 10
UNIVERSITAT

UGT denuncia la desinversió pública i l'infrafinançament a la URV

El sindicat assegura que aquesta situació s'arrossega des de fa més d'una dècada

El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha visitat la URV aquest dijous. | Mar Rovira/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 1 de juny de 2023 a les 15:05 |
UGT ha denunciat la desinversió pública i l'infrafinançament que pateix la Universitat Rovira i Virgili (URV) des de fa dotze anys. El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha demanat que s'impulsi un pla de recuperació i de rescat de "tot allò" que s'ha retallat en els darrers anys per revertir la precarització dels treballadors del sistema universitari.

El sindicat també ha exigit la creació de places estructurals per cobrir el "gran volum" de personal temporal, així com millorar les condicions salarials del professorat associat i dels substituts. Els sindicalistes han fet aquestes demandes des de Tarragona en el marc de les eleccions sindicals de la setmana que ve, en què s'escolliran 64 delegats.


Malgrat que el nivell pressupostari és similar als dels anys previs a les retallades i que s'ha fet el procés d'estabilització, Ros ha lamentat que no s'han revertit les sobrecàrregues de feina acumulada en els dotze anys de desinversió en el sistema universitari públic. El secretari general d'UGT a Catalunya ha denunciat la precarització tant dels professors associats com dels becaris.

De fet, ha explicat que ja van denunciar que es feia un "mal ús" dels estudiants en pràctiques a la URV, ja que feien feines estructurals. "Estem en un procés perquè es pugui solucionar", ha subratllat Ros.

 

Titllen la situació salarial dels professors associats de "vergonyosa"

Per la seva banda, la delegada sindical d'UGT a la URV, Anna Santó, ha assenyalat que la manca de finançament no ha permès crear noves places a la universitat per tal de cobrir llocs de feina estructurals, els quals s'han cobert amb contractes temporals i n'ha exigit la seva creació.

Així mateix, ha assegurat que la situació salarial dels professors associats és "vergonyosa". "Una persona que treballa fent tasques de docència a la URV cobra menys que una treballadora del sector de la petroquímica", ha afegit Ros.


En la mateixa línia s'ha posicionat la titular de l'Escola Universitària d'Enginyeria, Montse Garcia, qui ha afirmat que la URV és la universitat amb més associats d'arreu de l'Estat Espanyol. "Ens hauria d'avergonyir, som el número u d'Espanya de professors associats, i això no és sostenible en un sistema universitari", ha etzibat.

La docent ha remarcat que paral·lelament a l'infrafinançament se'ls ha exigit un "millor nivell d'investigació" i "més docència". "La URV és notable en molts camps i tenen investigadors excel·lents, però a la vegada se'ls ha anat exigint més gestió per la infradotació del personal administratiu i serveis", ha inidicat.


En aquest sentit, ha assegurat que la figura dels associats és molt important perquè aporten la seva experiència professional al món universitari, però ha reclamat que no se'ls utilitzi per cobrir la falta de docents.
 

Falta d'inversió en infraestructures i condicionament d'espais

Alhora, la sindicalista ha lamentat que la manca d'inversions en infraestructures i en la millora i condicionament d'espais de la universitat, les quals ha apuntat també incideix en les condicions laborals. A tall d'exemple, ha dit que fa més de quinze anys que esperen unes "instal·lacions dignes" per als companys de Ciències de l'Educació i Psicologia.

Per tot plegat, el secretari general d'UGT Catalunya ha demanat un millor finançament de la universitats de territori, les quals no es poden "dimensionar" igual que les universitats de l'àrea de Barcelona.
Participació