Junts i PSC, en negociacions per governar la Diputació de Tarragona

La presidència la podria assumir Teresa Pallarès (Junts per Reus) i la vicepresidència, Óscar Sánchez (PSC Constantí)

Imatge d'arxiu d'un ple de la Diputació de Tarragona
Imatge d'arxiu d'un ple de la Diputació de Tarragona | Núria Torres / ACN
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 9:49h
A més dels pactes a escala municipal, sobre la taula de negociació dels partits també hi ha la configuració de Consells Comarcals i Diputacions. Fa quatre anys va ser aquesta darrera institució, per exemple, la que va acabar condicionant pactes a l'Ajuntament de Reus. Després de quatre anys de govern d'ERC i Junts, amb la republicana reusenca Noemí Llauradó com a presidenta, el pròxim mandat podria canviar el color del pacte de govern.

Segons publica Diari Més, Junts i PSC estarien treballant un acord per assolir el govern de la institució provincial. Aquest pacte, deixaria la presidència de la Diputació en mans de Junts, que segons el mitjà proposaria la candidata de Junts per Reus, Teresa Pallarès. El mitjà també apunta que els socialistes es quedarien la vicepresidència, que podria recaure en el cap de llista de Constantí, Óscar Sánchez.
 

Les alcaldies de Tarragona i Reus perden pes com a condicionants

Socialistes i postconvergents ja van arribar a punts d'entesa i acord fa quatre anys, però finalment, el pacte es va signar entre ERC i Junts. La presidència de la Diputació va recaure en la Noemí Llauradó a canvi d'un pacte amb Carles Pellicer per governar Reus amb el convergent com a alcalde i la republicana com a vicealcaldessa.

Tal com apunta el rotatiu, l'escenari de Reus, novament, permetria facilitar aquest l'acord de govern de la Diputació. Amb un pacte anunciat aquest dijous entre el PSC i Ara Reus, perd pes una possible majoria alternativa. L'única opció seria una entesa per nomenar alcaldessa la republicana Noemí Llauradó amb els vots d'ERC, Junts, el PP i la CUP.

Amb aquest plantejament, aritmèticament possible, però políticament improbable, l'alcaldia de Reus no seria un element decisiu ni estaria pràcticament en joc. Tampoc ho és a Tarragona i, per tant, podria prendre força un pacte entre Junts i PSC a la Diputació per fer presidenta la candidata de Junts per Reus, Teresa Pallarès.

 

ERC es manté com a primera força, però perd representació

El repartiment de forces a la Diputació es configura a partir dels vots que han rebut els partits a tota la demarcació, independentment de si han tret regidors a cada municipi. Els Consells Comarcals funcionen de la mateixa manera, amb la comarca en qüestió com a referència. Pel que fa a la institució provincial, ERC s'ha mantingut com la força amb més pes, però ha perdut diputats, passant d'onze a nou.

La segona força és Junts, que manté els vuit diputats que ja tenia, i la tercera, el PSC, que en té vuit després de sumar-ne un als set que tenia fins ara. Amb 27 diputats en total, la majoria absoluta a la Diputació són catorze. La suma de dos d'aquests tres partits, els que siguin, permetria assolir el govern.

Per tant, aritmèticament, podria mantenir-se el pacte actual amb 17 diputats entre ERC (9) i Junts (8). Tot i això, també sumaria l'acord de qualsevol dels dos amb el PSC (8), en aquest cas, de Junts.