1 de 10
Conca de Barberà

L'Espluga de Francolí entra en excepcionalitat per la sequera: noves restriccions

L'ACA aplica noves limitacions i restriccions als usos de l’aigua

L'aigua és un bé escàs i hem d'aprendre a estalviar-ne. | TarragonaDigital
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 5 de juny de 2023 a les 14:12 |

L'Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l'Estat d'Excepcionalitat per la Sequera Hidrològica la zona de Prades-Llaberia de l’Espluga de Francolí. Com a conseqüència, s’apliquen diferents limitacions i restriccions als usos de l’aigua. Per exemple, la limitació del consum global d’aigua per a abastament de població en Excepcionalitat, ja que els volums lliurats per a abastament de població no poden superar una dotació màxima equivalent de 230 litres per habitant i dia, incloent activitats econòmiques i comercials.

També s'ha prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg de gota a gota o amb regadora.


 

Les piscines

Pel que fa a la utilització d’aigua per a l’ompliment de piscines queda limitada al reompliment parcial de piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per a garantir la qualitat sanitària de l’aigua; en les piscines d’ús públic. En centres educatius, es limita l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants. Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

També es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé si hi ha un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.


L’ús en granges d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a la abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. També està prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua.
 

Neteja de cotxes

La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents: la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora dels establiments comercials, es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.Per a la resta d’usos, en l'àmbit agrícola: reducció al 40%; ramader: reducció al 30%; industrial: reducció al 15% i recreatiu: reducció al 50%.

Participació