1 de 10
POLÍTICA

Plantegen la cessió d'una quarantena de pisos de la Sareb a Reus

El govern central ha entomat diverses reivindicacions, com estudiar l'ús dels terrenys d'Adif o instal·lar les repetidament reclamades pantalles acústiques

La delegació del govern central s'ha reunit amb el govern de Reus aquest dijous | Ajuntament de Reus
per Jordi Olària Gras, Reus | 22 de juny de 2023 a les 19:53 |
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s'ha compromès a abordar diferents projectes de la seva competència per a Reus. Aquest dijous, la ministra Raquel Sánchez ha fet una visita institucional a l'Ajuntament durant la qual s'ha mantingut una reunió al respecte. De fet, aquests dies ha estat mantenint trobades similars a diferents punts de Catalunya i, aquest dijous mateix, també ha passat per Tarragona, on s'ha compromès a impulsar la Rambla del Mar.A Reus hi ha desembarcat amb el secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, i el delegat del govern de l'Estat a Tarragona, Santiago Castellà. Ha sigut la segona visita institucional de la qual Sandra Guaita ha fet d'amfitriona com a alcaldessa després d'haver rebut, dilluns, el delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto. Durant la trobada han subratllat que la protagonista hagi sigut una ministra.

Ha afegit, a més, que en el seu moment va ser precisament la primera alcaldessa de Gavà. La delegació del govern central s'ha reunit amb diferents membres de l'equip municipal encapçalat per Guaita. Ministra i alcaldessa han exposat els temes tractats durant la trobada.

 

La platja de vies i les pantalles sonores, sobre la taula del ministeri

Una altra de les qüestions que s'han posat sobre la taula és la platja de vies de l'estació de trens. Es tracta dels terrenys en desús que Adif té entre el passeig de Mata i l'avinguda del Comerç. Guaita ha exposat que, aquest mateix dilluns —va ser nomenada alcaldessa dissabte— ha demanat cita amb la presidenta d'Adif per tractar el tema.

La ministra Sánchez s'ha compromès a parlar del futur d'aquests més de 35.000 metres quadrats de sòl. Assegura que el plantejament inicial és "que la ciutat guanyi espai públic", i que el que cal estudiar és la manera de fer-ho. Des de l'Ajuntament s'aposta per una cessió directa, conscients, alhora, que pot ser una pretensió que calgui rebaixar quan s'abordi realment la negociació.


A la mateixa zona de la ciutat, concretament als carrers de Saragossa i de Lleó XIII del barri Gaudí, la ministra ha entomat la reivindicació d'instal·lar pantalles acústiques. De fet, ha anunciat que la intenció del govern central és enllestir el projecte durant el segon semestre del 2023 per licitar les obres. La data d'acabament de la seva instal·lació seria, segons la previsió actual, el 2025.
 

A la rebuda de la ministra Sánchez hi han pres part membres del govern i de l'oposició Foto: Ajuntament de Reus

Estudiaran la cessió de més de 40 pisos de la Sareb

El ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana també té competències en habitatge. Un àmbit en el qual s'ha anunciat la intenció que la Sareb cedeixi més de quaranta pisos a l'Ajuntament de Reus. L'anomenat banc dolent en té vora un centenar a la ciutat, però Guaita i Sánchez han admès que almenys la meitat no compten amb unes condicions que permetin pensar en una cessió efectiva a curt termini.


Per contra, n'hi ha més d'una quarantena que podrien entrar a la borsa de lloguer assequible en un període més o menys curt de temps. Tot i això, totes dues administracions han plantejat que cal estudiar primer en quin estat es troba cadascun dels habitatges. En paral·lel, Guaita ha apuntat que hi ha subvencions estatals que permetrien actuar a la cinquantena de pisos que no recullen les condicions necessàries.

La trobada d'aquest dijous també ha servit per plantejar la situació dels dos grans projectes ferroviaris que l'Estat planteja a Reus i al voltant. S'ha parlat de l'estació de Bellissens, que Sánchez apunta que volen que se'n licitin les obres abans d'acabar el 2023. Suposaria mantenir el calendari previst quan es va anunciar, que establia redactar el projecte i licitar-ho durant aquest any.D'aquesta manera, les obres s'executarien a partir del 2024. La posada en marxa de l'estació s'hauria de fer, si tot segueix el guió marcat, el 2025. Finals del 2023 també ha de ser la data límit per aprovar i treure a exposició pública l'estudi informatiu de l'estació Intermodal.
Participació