1 de 10
Successos

La xarxa que renovava il·legalment el carnet de conduir a avis amb malalties a l'Ebre

Més de 150 persones d'edat avançada, amb malalties cròniques i que no havien superat la revisió oficial, van obtenir de nou el permís de conduir

Els avis eren captats per la xarxa en bars i comerços. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Deltebre | 6 de juliol de 2023 a les 11:08 |
La Policia Nacional ha detingut a Deltebre dues persones i n'investiga dues més per un delicte continuat de falsedat de certificats i intrusisme professional. La investigació va iniciar-se la primavera de 2022 quan la policia va tenir coneixement que una sèrie de persones d'edat avançada i amb malalties cròniques van renovar el permís de conduir a canvi d'una determinada quantitat de diners, tot i no haver superat la revisió mèdica.

Les indagacions policials van determinar que els fets havien passat en un Centre Mèdic de Reconeixement de Conductors de Sant Carles de la Ràpita i van permetre identificar els dos responsables del mateix, així com dues persones que captaven els avis a casa seva o en bars i comerços.

Captaven els avis en bars i comerços


Un cop judicialitzada la investigació, la Policia Nacional va sol·licitar informació detallada a la DGT dels últims tres anys, referent a persones més grans de 70 anys amb malalties cròniques i restriccions a la conducció. En total es van detectar 152 persones a la província de Tarragona que haurien renovat el permís de conduir de manera irregular.

Aquests conductors sènior, en les revisions anteriors, presentaven una sèrie de malalties i restriccions vinculades a les seves condicions psicofísiques i en l'última renovació a l'esmentat centre de reconeixement de conductors, aquestes malalties i restriccions a la conducció havien millorat o desaparegut.


A primers de maig, es va fer una entrada i un registre al centre, on es van intervenir discos durs d'ordinador, que estan pendents d'anàlisi.

El titular del centre de reconeixements mèdics era doctor, havia mort el 2015 i encara així la instal·lació havia continuat funcionat. La policia va descobrir que en els darrers set anys, el fill del facultatiu havia estat dirigint el centre, en col·laboració amb un altre metge. La DGT va apuntar que no tenia constància d'aquest fet.

Entre 100 i 170 euros per renovar el carnet


La policia va prendre declaració a un total de 33 conductors que s’havien fet la revisió en aquest centre. La majoria presentava problemes de mobilitat, manca de coordinació motora i, alguns d'ells, malalties degeneratives com ara Alzheimer o Parkinson. Tots van afirmar que se sentien enganyats i que no coneixien que la tramitació que estaven efectuant era irregular i que els podia comportar problemes legals. Alhora, van explicar que van pagar entre 100 i 170 euros per renovació.

A banda, s’ha constatat que els captadors també eren residents de Deltebre i que la captació es produïa al mateix domicili dels detinguts, així com també a bars i centres comercials del municipi.


La policia informarà la DGT i el Servei Català de Trànsit de les irregularitats detectades, per si aquests, a nivell administratiu, determinen obrir expedient informatiu al centre.

Les investigacions i detencions han estat dutes a terme per agents adscrits a la Comissaria Local de Tortosa i al Grup de Suport Tècnic de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Catalunya.
Participació