1 de 10
SOCIETAT

La ministra Belarra visita la Barnahus de Tarragona: «És un model d'èxit»

Ione Belarra confia obrir centres com el tarragoní en diversos punts de l'estat espanyol en els pròxims mesos

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en una estança del centre de la Barnahus de Tarragona. | Mar Rovira/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 6 de juliol de 2023 a les 16:58 |
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha realçat el model pioner del centre de la Barnahus de Tarragona i ha considerat que és un servei "imprescindible" per atendre de forma integral els menors que han patit agressions sexuals. Ho ha dit aquest dijous en una visita a les noves instal·lacions del servei al Complex Educatiu de Tarragona, que es van inaugurar passat mes de març.

"És un model d'èxit, vull felicitar el Govern perquè està sent pioner en la implementació tant del desplegament de la llei contra totes les formes de violència cap a la infància com amb aquests centres", ha dit Belarra, que confia obrir centres com el tarragoní en punts de l'estat espanyol en els pròxims mesos.


Des de la seva posada en marxa fa tres anys, la Barnahus de Tarragona ha atès 697 víctimes. Actualment, de mitjana, atén un cas i mig al dia.
 

"Exemple de bona pràctica" del treball en equip entre institucions

Per la ministra de Drets Socials, el centre Barnahus de Tarragona és un "exemple de bona pràctica" del treball en equip entre institucions. En aquest sentit, ha assenyalat que la implementació dels dotze nous serveis a Catalunya serà possible gràcies als 9 milions d'euros dels fons europeus, assegurant que permetran atendre els "problemes reals" de la gent, i en particular, diu, dels infants.


"Segons dades del Consell d'Europa, un de cada cinc infants patirà al llarg de la seva vida, durant la infància, una agressió sexual, són unes dades enormement alarmants", ha lamentat Belarra.

Davant d'aquestes xifres, la ministra ha afirmat que centres com el de la Barnahus de Tarragona són "imprescindibles" per tal que "tota la violència surti a la llum" i perquè des dels governs puguin acompanyar-los en el procés de reparació de danys.

 

Primer centre de l'estat espanyol

La Barnahus és el primer centre de l'estat espanyol que atén, de forma integral, les víctimes d'agressions sexuals menors d'edat. Aquest març, es van inaugurar les noves instal·lacions, però el servei està en funcionament des del 2020. En aquests tres anys, ha atès 697 casos, 106 l'any 2020, 197 el 2021 i 264 l'any passat. Des d'inicis d'any i fins a aquest mes de juny, el servei ha rebut 130 casos.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha subratllat, que de mitjana, ara atenen un cas i mig al dia. En aquest sentit, ha assenyalat que les xifres s'estabilitzaran en els pròxims anys, ja que la posada en marxa del recurs ha suposat que emergissin casos d'anys anteriors al 2020.
Participació