1 de 10
MEDI AMBIENT

Talaran 50 hectàrees de pins afectats per la sequera al Paratge Natural de Poblet

La manca d'aigua afavoreix la proliferació d'una plaga que afecta el 10% dels boscos d'aquesta zona

Alguns dels pins del Paratge Natural de Poblet afectats per la sequera. | Neus Bertola/ACN
per TarragonaDigital, Vimbodí i Poblet | 9 d'agost de 2023 a les 15:15 |
Acció Climàtica talarà 50 hectàrees de pins ubicats al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, a la comarca de la Conca de Barberà. Es tracta d'exemplars de l'espècie forana pi pinastre que han mort a conseqüència d'una plaga agreujada per la sequera. La manca de pluges ha afavorit la proliferació d'uns insectes que maten els arbres.

L'afectació a Poblet és de 300 ha de les més de 2.000 forestals que té aquest paratge natural, el que representa un 10% del bosc. La previsió és que al setembre, una vegada finalitzi la temporada d'incendis, es comencin a talar els arbres en una primera zona de cinquanta hectàrees.


Acció Climàtica ha alertat que l'afectació es repeteix en altres boscos de Catalunya com a la Vall d'Aran o a Osona, però amb menys afectació.
 

L'actuació permetrà frenar l'expansió de la plaga a altres pins, així com regenerar la massa forestal

La directora d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas, ha detallat que l'actuació permetrà frenar l'expansió de la plaga a altres pins, així com regenerar la massa forestal, ja que "a sota d'aquests pins morts hi ha un nombre important d'alzines que podran créixer per seguir mantenint aquest bosc" viu.


La talada també minvarà el potencial de propagació del foc cas d'incendi forestal. "Com a país no ens podem permetre grans incendis forestals que posin en risc la biodiversitat i les persones", ha apuntat Sanitjas. "S'ha de potenciar una gestió forestal activa que permeti tenir uns boscos sans", ha afegit.
 

Plaga des de la primavera

La directora del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, Ester Trullols, ha explicat que van tenir coneixement de la plaga a principis de primavera, quan van veure dos "punts vermells" al bosc. Segons Trullols, amb només tres mesos, la plaga ha afectat gran part de la massa forestal de la varietat de pi pinastre (Pinus pinaster).


Aquests arbres procedeixen del nord de l'estat espanyol i el bosc de Poblet es va repoblar amb exemplars de la varietat forana als anys seixanta. Són arbres que no estan aclimatats a les altes temperatures i a la manca d'humitat del clima Mediterrani que s'ha accentuat a la zona de Poblet durant els últims anys.

A diferència d'altres varietats de pins del paratge natural, el pinastre és el que més està patint els efectes del canvi climàtic i de la sequera continuada, unes anomalies meteorològiques que també estan augmentant la presència d'insectes perforadors, així com la disminució de la capacitat natural de resposta d'aquests arbres davant certes plagues.

 

La decisió del Departament d'Acció Climàtica

Acció Climàtica ha decidit fer la tallada després que, en episodis semblants amb afectacions sobre les pinedes de pi pinyer al Maresme o a la Selva, les experiències per evitar la plaga deixant en peu els arbres no afectats no van ser positives i es van haver de tallar posteriorment.

La conclusió és que cal tallar els arbres afectats en l'època oportuna segons les diferents espècies de perforadors perquè facin d'arbres esquer, però retirar-los o trossejar-los en el moment oportú per evitar que siguin focus de noves afectacions.
Participació