1 de 10

Denegada la subvenció europea d'1,1 milions d'euros per al Mercat Central de Reus

Havia de servir per impulsar el Gastromercat, millorar la climatització i la gestió dels residus i crear un nou web | El govern assegura que si no arriben fons europeus, ho assumirà amb pressupost propi

per Jordi Olària Gras, 3 de març de 2022 a les 11:02 |
Aquest article es va publicar originalment el 3 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Revés important per al projecte del Mercat Central de Reus. La candidatura que l'Ajuntament havia presentat per a l'equipament als fons europeus Next Generation ha estat denegada. S'havien sol·licitat 1,1 milions d'euros per fer-hi, entre altres coses, la nova zona de gastromercat.

 

Es tracta d'una de les principals apostes del govern local per dinamitzar aquest espai. La proposta inicial era trobar un inversor privat que obrís una nova terrassa a la façana principal. Aquest nou espai de restauració es volia vincular a les parades de l'interior, fos consumint-ne els productes o oferint-los.

 

El plantejament de l'Ajuntament era buscar un operador privat que invertís 700.000 euros per fer realitat aquest espai. Per acabar de definir el projecte en general i les condicions en concret es va obrir un període de consultes. Les trobades dels privats interessats amb l'Ajuntament no haurien acabat amb cap candidat a implicar-s'hi, i el govern estaria redefinint el projecte des d'aleshores.

 

Una manera de rebaixar la inversió privada que es demanava era aconseguir aquesta subvenció europea. Segons ha lamentat aquest dijous la CUP de Reus, la convocatòria presentada no ha resultat escollida. Els cupaires ja alertaven, l'octubre passat, que el paquet de mesures pensades per al Mercat Central de Reus depenien de subvencions externes.

 

Segons detallaven, s'hi volien destinar 1.237.000 euros, dels quals el 90% es confiava aportar a través de fons europeus. El govern, aleshores, mantenia que la voluntat d'executar la inversió era «ferma». De fet s'apuntaven les subvencions europees com una opció per al finançament, però no l'única possible.

 

El regidor d'Empresa i Ocupació, i responsable polític dels mercats de Reus, és Carles Prats. Arran d'aquesta situació ha explicat que «estem esperant que s'obri una segona convocatòria, sembla ser que vam quedar ben puntuats». Això implica, segons exposa el regidor, que «estem en un bon punt de sortida a la següent convocatòria».

 

I tot i això, afegeix, encara que aquesta segona convocatòria tampoc fructifiqués, «aquest projecte el realitzarem», ha sentenciat. Ha apuntat, de fet, que «si és amb els fons Generation ho farem, però si no, estem implicats en aquest projecte i d'alguna manera això tirarà endavant». Aquest hipotètic paquet d'1,2 milions d'euros havia de servir per renovar el sistema de climatització (605.000 euros) i engegar el nou espai de restauració anomenat Gastromercat (578.000 euros).

 

En segon terme també s'havia de destinar a comprar maquinària per compactar residus (45.000 euros) i a crear un nou web (9.850 euros). Per tot plegat els cupaires es pregunten «com i quan es durà a terme aquesta inversió, ja que no hi ha fons de reserva suficient al pressupost municipal». Recorden, de fet, que s'havien anunciat com unes inversions molt necessàries per a l'equipament municipal.

 

Insisteixen novament en «la imprudència que suposa basar com a mínim la meitat de les inversions del pressupost en subvencions sense confirmar». A més, tractant-se dels mercats municipals, critiquen el greuge comparatiu que consideren que pateix el del Carrilet, al qual «només s'han pressupostat 10.000 euros en concepte de manteniment».

Participació