Comença l'emoció: Valls obre l'esperat Museu Casteller de Catalunya

La museografia combina patrimoni i modernitat, amb muntatges audiovisuals i immersius per endinsar-se al món de les emocions i valors dels castells

Imatge de l'exterior del Museu Casteller
Imatge de l'exterior del Museu Casteller | Cedida
04 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:34h
Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya obre al públic aquest divendres 8 de setembre, al bell mig del Centre Històric de Valls. El compte enrere cap a la seva obertura al públic l'han simbolitzat avui dilluns dia 4 de setembre, amb la presentació als mitjans de comunicació, les institucions impulsores del projecte amb la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, acompanyats per la directora del nou centre museístic, Míriam Mariné

Món Casteller aixeca el teló coincidint amb els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Durant tot un cap de setmana, hi haurà diferents activitats populars i familiars que donaran la benvinguda al nou equipament cultural i turístic i també nou referent museístic del món dels castells i espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller. 

La consellera Natàlia Garriga ha apuntat que el Museu, que «uneix cultura i identitat d'una forma immersiva i sensorial, és un homenatge a tots els homes i dones que en algun moment de la seva vida han fet pinya per pujar ben amunt".

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat "la plena implicació de la nostra institució amb la Cultura de la demarcació i del nostre país". "Ha d'esdevenir un nou revulsiu, amb un radi d'acció que arribarà molt més enllà de la ciutat que l'acull i que beneficiarà el conjunt de la demarcació de Tarragona", ha afegit.
 

Interior del Museu Casteller Foto: Cedida


Per la seva part, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha subratllat que el museu «és únic i singular, com ho són els castells, una tradició que és imatge de Catalunya al món i que ens identifica com a país» i ha posat l'accent que el nou espai és ja la «seu de totes les colles i la casa de tots els castellers i castelleres». L'alcaldessa ha assenyalat també que l'obertura de l'equipament és «tot un èxit», però ha afegit que «només és un pas, un punt i seguit més perquè el Museu ha de ser un espai viu i, com ho fan els castells, continuar creixent». 
 

Per Santa Úrsula, festa castellera

Les activitats d'aquest cap de setmana del 8 al 10 de setembre seran ara les primeres per celebrar l'obertura del Museu Casteller, però ja a l'octubre, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula i epicentre casteller de la temporada, també s'han previst noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles.

Les entrades per visitar el Museu Casteller es poden adquirir a través del portal web del centre (www.museucasteller.cat), des d'on també es pot accedir als diferents descomptes i bonificacions. L'entrada general per visitar el Museu Casteller és de 8,80 euros, però s'apliquen descomptes amb entrades a meitat de preu (4,40 euros) a joves d'entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants.

També es poden beneficiar de descomptes les persones a partir de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60 euros. L'entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat. Entre els serveis que ofereix el Museu Casteller també es pot reservar la visita guiada a l'exposició permanent (suplement de 3,30 euros). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s'han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.