La segona edició de les
Jornades per a la Prevenció del Suïcidi de Reus comptarà amb quatre dies d'actes aquest mes de setembre. El suïcidi ja és, a l'Estat espanyol, la
principal causa de mort no natural, "per davant dels accidents de trànsit", ha subratllat el regidor de Salut i Esports,
Enrique Martín. És per això que es vol fer especial èmfasi no només en les jornades en si, sinó en totes les activitats i recursos que hi ha a la ciutat per abordar aquesta problemàtica.
Els actes de les Jornades per a la Prevenció del Suïcidi
Aquest mateix diumenge, dia 10, a la plaça del Mercadal es commemorarà el
Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. A dos quarts de nou del vespre es llegirà un manifest conjunt de les entitats que treballen en aquest àmbit i en la pèrdua per suïcidi.
A la lectura també hi prendran part entitats d'àmbits com la gent gran, l'empresa, l'esport, la cultura, el teixit veïnal, l'educació o la joventut. L'objectiu és mostrar la
visió transversal amb la qual, les veus expertes, aposten per abordar els indicis i tendències que poden portar al suïcidi.
Dijous vinent, dia catorze, a
Mas Pintat es farà la
xerrada per a famílies Sota la Pell Adolescent a dos quarts de set de la tarda. Abordarà les autolesions en adolescents i anirà a càrrec de la psicòloga i membre de l'
Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS)
Laura Horcajo.
L'endemà, divendres quinze, La Palma serà l'escenari, a les set de la tarda, del
recital poètic i musical
Les dues direccions, organitzat per
Safareix Poètic. Hi participaran
Jordi Carré, Paola Torrijos i Maite Calderó i hi haurà un
col·loqui posterior moderat per l'ACPS. Per assistir-hi cal inscriure's prèviament al web de l'Ajuntament.
El dissabte setze de setembre s'instal·larà l'
exposició fotogràfica Silencis trencats a la plaça del Prim, de deu del matí a dos quarts de vuit del vespre. La mostra l'ha dinamitzat l'ACPS i consisteix en el projecte documental artístic de
Jordi Otix i Manu Mitru. Finalment, durant tot el mes, les biblioteques municipals tindran taules temàtiques amb llibres relacionats amb el suïcidi i la seva prevenció.
En col·laboració amb Mas Pintat també es programarà
Emocions de butxaca. Servirà per abordar la mort i el dol amb famílies, infants i adults, a través d'un conta-contes i un club de lectura familiar. Durant la presentació de les jornades, el regidor Enrique Martín, ha volgut subratllar el compromís del consistori amb la problemàtica del suïcidi.
"Una tragèdia prevenible"
Aquest 2023 s'ha posat en marxa el desplegament del
Pla Local de Prevenció de la Conducta Suïcida 2023-2027. L'estratègia d'intervenció és actuar per disminuir el risc d'aparició d'aquestes conductes. Per fer-ho es vol centrar els esforços a millorar els factors i les circumstàncies "que condicionen el grau de benestar de la població" i treballar per millorar les competències individuals i grupals per a la promoció del benestar emocional i social.
En aquesta línia s'ha editat una
guia per a la prevenció del suïcidi amb material pràctic per a tota la població. S'han fet xerrades, específicament al personal municipal que té tracte directe amb la ciutadania. També s'aposta per l'acció comunitària que impulsa l'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi.
Precisament des de l'entitat, Laura Horcajo defineix el suïcidi com
"una tragèdia prevenible". A l'entitat, ha explicat, tothom sap què és perdre una persona per suïcidi, i és per això que totes les atencions a la ciutadania es poden fer de tu a tu. A més de la guia general que ja s'ha editat, n'estan preparant una altra, dirigida als espais col·lectius i els grups informals.
Hi ha col·lectius d'edat, com el jovent o la gent gran, on el suïcidi té una especial incidència. Tot i això, Horcajo recorda que els factors de risc són força transversals, com la soledat no desitjada, tenir una situació vital desfavorable o patir una mala situació econòmica. De fet, la psicòloga subratlla que formar part d'un col·lectiu discriminat pot incrementar aquests factors de risc, com pot passar, per exemple, entre els pacients d'addiccions.
Des de l'Ajuntament també posen en relleu que, enguany, s'han mantingut espais de participació i col·laboració, i també se n'han obert de nous. Destaquen la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona, la comissió per organitzar el Mes de la Salut Mental. També l'espai digital per al benestar emocional, la salut mental i la prevenció del suïcidi al web de l'Escola Oberta de Salut Dr. Frias.