Valls s'obre al món: El Museu Casteller de Catalunya inicia un cap de setmana ple d'activitats

Del 8 al 10 de setembre, el nou equipament cultural obre les portes amb diferents propostes de dinamització

Imatge de l'exterior del Museu Casteller
Imatge de l'exterior del Museu Casteller | Albert Oliva
08 de setembre del 2023
Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya obre al públic aquest divendres 8 de setembre, al bell mig del Centre Històric de Valls i a tocar de l'emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. Coincidint amb els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, durant tot el cap de setmana l'equipament ha programat diferents activitats populars i familiars que donaran la benvinguda al nou museu cultural i turístic català.

En aquest sentit, la plaça del Món Casteller serà l'epicentre festiu amb xanquers, contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales o tallers castellers, d'origami o pintacares. A més, la Mulassa de Valls, el Ball de Bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil seran protagonistes de la festa.

Les activitats es duran a terme del 8 al 10 de setembre i seran les primeres per celebrar l'obertura del Museu Casteller. Ja a l'octubre, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula i epicentre casteller de la temporada, també s'han previst noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles.
 

Més de 22 projeccions

Pel que fa a la museografia del museu, compta amb un ampli desplegament de més de dues hores de material audiovisual repartit al llarg de 22 projeccions, entre les que destaca un espectacle immersiu únic però també, entre d'altres, muntatges de gran format o una proposta singular de videodansa dedicada a la rivalitat castellera, a més de pantalles tàctils interactives que permeten al visitant ampliar coneixements sobre tot el que envolta els castells. El material audiovisual és però només una part d'una museografia que al llarg dels 2.800m2 de l'equipament converteixen Món Casteller en un centre museístic d'experiències per sentir i viure les emocions dels castells.

El relat narratiu de la museografia s'inspira en els principis rectors dels castells, glossats per Josep Anselm Clavé amb el conegut lema «força, equilibri, valor i seny» que, des de fa més de 150 anys, identifica el fet casteller. El visitant s'endinsarà pel museu en una dramatúrgia estructurada en tres actes, a mode d'introducció, nus i desenllaç.

Així, la visita arrenca a la mateixa planta baixa del museu i només accedir-hi, el públic ja intuirà parcialment el relat del primer dels grans muntatges, en aquest cas dedicat al «Valor». L'audiovisual es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat al pujar a la primera planta i ens apropa a la dimensió més humana dels castells, amb la mirada de dues castelleres i dos castellers que amb la seva passió ens conviden a iniciar el viatge per la resta del museu.
 

Una enxaneta on es projectes camises de colles del món casteller al Museu Casteller de Catalunya. Foto: Arnau Martínez/ACN


Ja a la sala central es concentra el segon acte dedicat a «l'Equilibri i el Seny». Així, al nucli central s'exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a traves de nodes circulars que ens recorden pinyes, s'expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d'altres aspectes. També ocupa un espai destacat un particular joc que permet al visitant experimentar part de les sensacions d'aixecar un castell.

A més, una àmplia cronologia que envolta tota la sala amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d'història dels castells o un espai aïllat i immersiu per descobrir les característiques de la música castellera són altres elements que el públic descobrirà en aquest àmbit.

El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la «Força», amb una instal·lació multimèdia immersiva per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l'explosió d'alegria, la joia i l'entusiasme quan es culmina un castell, en un muntatge que esdevé el colofó final de la visita. D'aquesta manera, en el seu conjunt, el Museu Casteller combina el rigor propi d'un centre d'interpretació cultural amb innovadors recursos narratius que busquen activar el públic i convidar-lo a seguir descobrint els valors, la màgia i l'espectacularitat dels castells.
 

Imatge de la diada de la Firagost a Valls Foto: Ajuntament de Valls / Pere Toda


Venda d'entrades

Les entrades per visitar el Museu Casteller es poden adquirir a través del portal web del centre, des d'on també es pot accedir als diferents descomptes i bonificacions. L'entrada general per visitar el Museu Casteller és de 8,80 euros, però s'apliquen descomptes amb entrades a meitat de preu (4,40 euros) a joves d'entre 12 i 17 anys, famílies monoparentals o nombroses, posseïdors del Carnet Jove o Carnet Cultural de Valls i estudiants.

També es poden beneficiar de descomptes les persones a partir de 65 anys i grups a partir de les 10 persones, amb entrades a 6,60 euros. L'entrada és gratuïta per a infants de 0 a 11 anys, així com aturats o persones amb discapacitat. Entre els serveis que ofereix el Museu Casteller també es pot reservar la visita guiada a l'exposició permanent (suplement de 3,30 euros). Totes aquestes entrades i serveis, incloses les gratuïtes, s'han de reservar prèviament a la visita a través de la mateixa web del Museu Casteller.