El Govern reitera l'aposta al Priorat per varietats de vinya adaptades al canvi climàtic que garanteixin la supervivència del sector

El Govern incidirà en mesures centrades en la comercialització del vi per evitar una reducció del consum

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, durant la visita al celler Venus La Universal de Falset.
El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, durant la visita al celler Venus La Universal de Falset. | Ariadna Escoda/ACN
15 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:56h
El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha reiterat aquest divendres l'aposta per recuperar antigues varietats de vinya i d'altres de noves resilients al canvi climàtic, a través d'estudis liderats per l'IRTA. Tot plegat, amb l'objectiu de garantir la supervivència del sector en un context d'estrès hídric.

Mascort ha remarcat la necessitat de millorar i modernitzar els regadius existents. En el marc d'una visita al Priorat per conèixer els efectes de la sequera, també s'ha anunciat que el Govern incidirà en mesures sobre la comercialització del vi per evitar una reducció del consum. Entre altres accions, es faran campanyes de suport al comerçexterior i d'acompanyament en el procés d'internacionalització.

En la seva visita a la comarca del Priorat, el conseller ha posat en valor el segon estudi de costos del vi fet per part del Govern. Una eina, que segons Mascort, serveix perquè el conjunt del sectortreballi en igualtat de condicions i es garanteixi que els pagesos cobren un preu just pel seu raïm. "Quan no hi ha informació en un sector, sempre la baula més dèbil és el productor. Amb aquest exercici de transparència per quantificar quin és el cost de producció d'un quilo de raïm, enviem un missatge al mercat que per sota d'aquest preu no es pot pagar", ha apuntat.

D'altra banda, Mascort ha posat èmfasi en els estudis que s'estan duent a terme des de l'IRTA tant per recuperar antiguesvarietats de vinya com per seleccionar-ne de noves, totes elles amb el denominador comú de ser resilients al canvi climàtic i amb la capacitat d'adaptar-se a condicions de menys recursoshídrics. En el cas del Priorat, i en col·laboració amb el Consell Regulador, s'està fent recerca sobre varietats minoritàries com és el cas de l'escanyavella, la carinyena blanca i la verdiell. A la vegada, s'estan plantejant altres projectes compartits amb cellers de la comarca amb el mateix objectiu.

L'ACA i els alcaldes del Priorat es reuneixen per iniciar els primers tràmits del Topograpo


En relació a la gestió de l'aigua, fa tot just una setmana es va celebrar una reunió entre el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, i diversos alcaldes de la comarca. Segons Mascort, està previst que pròximament s'iniciïn els primers tràmits per executar les obres de millora de la xarxa de subministrament de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera (Topograpo), pressupostada en un miliód'euros.

Pel que fa a les ajudes destinats al sectorprimari, el conseller ha emplaçat als productors que hagin sofert pèrdues a causa de la sequera a adherir-s'hi, amb ajudes que poden arribar fins als 45.000 euros per explotació professionals. En aquesta línia, Mascort ha anunciat que ja es treballa en un quartpaquet, aquest cop centrat en els conreusd'olivera i garrofers. De moment però, s'estan avaluant els efectes de la sequera en aquests cultius per determinar els detalls de les subvencions.

Davant el context d'una collita afectada per la sequera, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha remarcat les accions de suport al comerç exterior i d'acompanyament en el procés d'internacionalització per evitar la davallada del consum de vi.