1 de 10
Mobilitat

Els municipis del Penedès Marítim tornen a exigir millores en mobilitat

La plataforma reivindicativa assegura que el Penedès viu una «situació esperpèntica» en l’àmbit ferroviari i no descarten noves mobilitzacions

La taula s'ha reunit per primer cop després de les eleccions. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Cunit | 15 de setembre de 2023 a les 13:59 |
Els agents polítics, econòmics i socials del Garraf han tornat a reclamar aquest divendres més inversions al transport públic, després que a primera hora el servei de tren s’hagi alterat pel descarrilament d’un Talgo a Vilanova i la Geltrú. Des del pacte del Penedès Marítim, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf ha assegurat que el territori viu “una situació esperpèntica” en l’àmbit ferroviari “per la mala qualitat, pel volum d’incidències i pel greuge en comparació a altres zones”.

Just aquest divendres el pacte ha celebrat la primera reunió després de les eleccions municipals. A la trobada han acordat demanar una reunió amb la consellera Ester Capella per exigir-li millores a Rodalies i més bonificacions als peatges de la C-32.

Situació ferroviària "esperpèntica"


La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha lamentat que la incidència d’aquest divendres a primera hora a Vilanova arribi un mes després d’un descarrilament similar a Sitges. “Creiem que és una situació especialment greu”, ha asseverat, tot lamentant que aquesta acumulació suposa “greuges importantíssims”. Gallardo ha aprofitat per criticar novament el sistema tarifari, i ha posat com a exemple la situació dels veïns de Sitges, que estan repartits en diferents zones tarifàries en funció del nucli on resideixen.

La incidència a Rodalies ha coincidit amb una reunió que ja tenia previst celebrar el pacte del Penedès Marítim, del qual en formen part els consells comarcals, ajuntaments, sindicats, empresaris i plataformes veïnals de l’eix Sitges-Vendrell. La plataforma reivindicativa ha assenyalat els problemes ferroviaris com a mostra de la “desesperació” que viu el litoral del gran Penedès en l’àmbit de la mobilitat.

«Tenim un transport públic dels anys 60»


El portaveu del Penedès Marítim, Jaume Casañas, ha dit que els problemes a Rodalies evidencien la manca d’un transport públic “competitiu”. Per això ha reclamat millores al servei ferroviari però també a la xarxa de bus interurbà, per tal que el Garraf i el Baix Penedès estiguin interconnectats amb busos exprés, “ja que ara és un territori on no existeix alternativa a Rodalies i, quan aquesta falla, la gent queda del tot penjada”.

“Som una conurbació de més de 300.000 veïns però tenim un transport públic dels anys 60”, ha etzibat Casañas, que ha posat com a exemple les dificultats que tenen els joves de Sant Pere de Ribes (Garraf) per arribar als instituts de Cunit (Baix Penedès) a l’hora de cursar cicles formatius que només s’ofereixen en aquesta comarca. “És un drama que hagin de trigar més d’una hora per recórrer 12 quilòmetres”, ha ressaltat.


Aquestes demandes les volen traslladar personalment a la consellera de Territori, Ester Capella, amb qui encara no s’han trobat des que va arribar al càrrec. La intenció del pacte del Penedès Marítim és que Capella els rebi abans de finals d’octubre “per començar de zero i aconseguir nous acords”.

Més bonificacions a la C-32


A la llista de reclamacions, també hi posen la demanda de més bonificacions a la C-32. Insisteixen que la gratuïtat entre Cubelles i el Vendrell “és insuficient” i exigeixen que aquesta s’ampliï fins a Sitges, de manera que els desplaçaments interns a tot el litoral penedesenc siguin gratuïts i es pugui descongestionar la C-31. Així, els peatges serien només de pagament per a la gent que utilizés l’autopista per a viatges de més recorregut, cap al Tarragonès o el Baix Llobregat.


“De retruc, aquesta retirada de vehicles de la C-31 permetria agilitzar l’oferta de transport públic per carretera”, ha precisat Casañas. Unes peticions a les quals hi sumen novament el 100% de bonificació del peatge de Vallcarca, als Túnels del Garraf, per als viatges d’anada i tornada fets en 24 hores.

Gallardo ha instat Capella a mostrar una “escolta activa” que respongui a les diferents reclamacions. “Cal la màxima celeritat possible”, ha insistit. Si durant aquesta tardor no se celebra la reunió amb la consellera, la plataforma político-ciutadana no descarta convocar noves accions de protesta.
Participació