El Ball de Diables de Tarragona presenta els nous vestits

En el seu 40è aniversari, l'entitat ha renovat els vestits gràcies al patrocini de Repsol

Imatge dels nous vestits dels Diables de Tarragona.
Imatge dels nous vestits dels Diables de Tarragona. | TarragonaDigital
16 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:02h
El Ball de Diables de Tarragona ha presentat els seus nousvestits en commemoració del 40èaniversari de la seva recuperació. L'escenari d'aquesta revelació va ser la Rambla Vella, davant de l'Hospital de Santa Tecla, on una gran multitud de ciutadans van ser testimonis d'aquest moment tan esperat. L'escultura de SantaTecla a la façana de l'hospital va ser il·luminada amb un color verd especial, que simbolitza el Ball de Diables, i es va convertir en el teló de fons perfecte per a aquesta inauguració.

La presentació va començar amb una encesasimbòlica dels diables amb els seus vestits antics, que han estat una part integral del ball durant l'última dècada. A continuació, els nous vestits van fer la seva aparició, creant un contrast impactant amb els antics. Aquesta transició simbolitza el pas d'una era a una altra en la història del Ball de Diables de Tarragona.

El projecte de crear aquests nous vestits ha estat una feina que ha durat gairebé un any, amb diverses etapes i moltes mans treballant juntes. Tot va començar després de l'última festa de SantaTecla, quan una comissió especial va encarregar a l'il·lustre dissenyador Edu Polo la tasca de concebre els nousvestits, seguint la tradició de l'entitat de renovar-los cada deu anys.

Un any per crear els nous vestits


Una vegada aprovat el disseny, la tasca de confeccionar-los va recaure en OlíviaCros, una modistaespecialitzada en teles per a grups de foc. La seva destresa va ser fonamental per convertir els dissenys en realitat. Un cop cosits, els vestits van ser tornats a Edu Polo, que va pintar a mà totes les il·lustracions que adornen els vestits dels Diables i els Diables Infantils, així com dels personatges de Llucifer i Diablessa. La característica més destacable d'aquests nous vestits és que cada un d'ells és únic i diferent, en contrast amb els anteriors jocs de vestuari que van ser iguals durant quatre dècades d'història de l'entitat.

Aquest projecte de renovació del vestuari va ser possible gràcies a Repsol, que és el patrocinador principal del 40è aniversari del Ball de Diables i que ha mantingut una relació estreta amb l'entitat al llarg dels anys. Fa 25 anys, la col·laboració amb Repsol va permetre la creació dels Diables Infantils, un esdeveniment que va enriquir la festa de Santa Tecla i va donar vida a la Santa Tecla Petita, que avui és una part integral de les celebracions.

A més del suport de Repsol, la renovació del vestuari va comptar amb el suport d'una campanya de micromecenatge, mitjançant una plataforma que va permetre als aficionats col·laborar per completar el finançament necessari per a aquesta empresa audaç.

Edu Polo, el dissenyador, va explicar que "els nous vestits del Ball de Diables tenen com a objectiu crear una proposta fresca i innovadora, fusionant les tradicions dels balls de diables del Camp de Tarragona i el Penedès. Els nous vestits presenten una casaca curta inspirada en models antics de Reus i uns pantalonsamples que aporten moviment i dinamisme als diables durant el ball."

Aquests nous vestits representen una nova visió que allunya la imatgetenebrosa i estereotipada que sovint s'associa amb els diables. En lloc d'això, es busca relacionar-los amb l'energia desenfrenada i la vitalitat que encarna la figura del diable tradicional, amb valors com la luxúria, la grolleria, la ironia, l'eufòria i la disbauxa. Aquesta nova proposta vol donar vida i color als diables i mostrar-los com éssers complexos difícils d'encasellar en estereotips.

Els personatges de Llucifer i Diablessa s'han vestit de rosa i verd per destacar els seus rols dins del grup de diables i amb l'arcàngel Sant Miquel, una elecció de colors que és un homenatge als vestits que l'entitat va portar als anys 80 i que ara es reinterpreten amb una nova perspectiva.

A partir d'ara, els nous vestits del Ball de Diables seran els protagonistes del Seguici Popular de Tarragona durant les festes tradicionals i els correfocs locals i regionals. Amb aquesta transformació, el Ball de Diables de Tarragona continua endavant amb la seva rica història i tradició, portant una visió refrescant i innovadora a aquesta venerada festa.