1 de 10
Alt Camp

Endesa adapta 35 suports de línies elèctriques de l'Alt Camp per protegir l'avifauna

S'actua en torres metàl·liques i pals de formigó a deu termes municipals diferents de la comarca

Imatge dels treballs | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 21 de setembre de 2023 a les 10:50 |
Endesa està enllestint aquests dies els treballs per adaptar dotze línies elèctriques diferents de l'Alt Camp amb l'objectiu de fer-les més segures per a protegir l'avifauna. Així, la Companyia, seguint la seva política de sensibilització mediambiental i mitigar l'electrocució d'ocells, està adaptant trenta-cinc suports (12 torres metàl·liques i 23 pals de formigó) ubicats als termes municipals d'Alió, Bràfim, Figuerola del Camp, els Garidells, Nulles, el Pla de Santa Maria, Puigpelat, la Riba, Vallmoll, Valls, Vilabella, Vila-rodona i Vilaverd.

L'actuació consisteix en folrar amb material aïllant part del cablejat de les dotze línies, així com substituir els tradicionals aïlladors de vidre per uns de nova tecnologia fabricats amb material polimèric, d'un metre de longitud. Aquest aïllament, fabricat a partir d'un compost a base de fibra de vidre i silicona, aporta significatius avantatges respecte als anteriors.


En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps; o el vandalisme, com els trets dels caçadors. Els que s'instal·laran -de més longitud- permeten reduir el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. A més a més, en aquells suports que ho permetin, es modificaran o redistribuiran els aparellatges ja existents per a fer-los més segurs encara.

Aquesta actuació a l'Alt Camp la primera que es duu a terme a les comarques del Camp de Tarragona. Des de fa lustres, la companyia adequa torres i instal·la dispositius a diverses línies de mitjana tensió del territori per tal de preservar espècies d'aus protegides i amenaçades. Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d'una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l'altra, millora la qualitat del servei als clients.
Participació