1 de 10
MÉTEO

L'alerta a les Terres de l'Ebre que ha llençat el Meteocat de cara a la tardor: Màxima precaució

Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a augmentar l'autoprotecció davant possibles pluges de tardor localment torrencials

L'aigua del barranc de la Cervera arribant al port de l'Ampolla. | Jordi Marsal/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 21 de setembre de 2023 a les 14:05 |
Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a la població per mantenir-se informats de les previsions meteorològiques i alertes, i reforçar la cultura de l'autoprotecció davant fenòmens de pluges de tardor que amb caràcter local i inesperat poden ser torrencials i amb un potencial destructiu molt gran.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, han comparegut aquest matí al Departament d'Interior en roda de premsa per fer aquesta crida a la població, especialment en aquelles comarques amb més població en zona d'alt risc d'inundació, com el Baix Ebre o el Montsià.


La directora del Meteocat posa èmfasi en que els possibles episodis de precipitació extrema que es puguin produir, especialment a la tardor, no reverteixen el context de sequera en la que ens trobem ni omplen els embassaments.

Per la seva banda, la directora de Protecció Civil ha recordat que és bàsic tenir presents consells bàsics d'autoprotecció davant l'escenari de fenòmens locals molt severs.

 

Risc d'inundacions i tardor

El risc d'inundacions és la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals greus a Catalunya. A les inundacions, l'aigua té prou velocitat com per arrossegar vehicles al seu pas amb calats de només mig metre i, fins i tot, derruir edificacions i infraestructures, com ponts o carreteres, en assolir calats superiors.

En aquest sentit, Protecció Civil també ha alertat que un corrent molt més dèbil també pot arrossegar persones, fent impossible sortir-ne un cop les engoleixen. La tardor és l'estació amb els danys més severs per inundacions. El litoral i prelitoral són les zones amb més risc per les pluges intenses registrades, la presència de rieres i barrancs i la urbanització general dins de zones inundables.


Les dades dels darrers estudis de Protecció Civil, realitzats en col·laboració amb l'IDESCAT a partir de les zones inundables determinades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), indiquen que Catalunya té 1.300 km2 de zones inundables fluvials (el 4% de tot el territori).

En total, prop de 705.000 persones viuen dins una zona inundable (un 9,1% de la població total) i d'aquestes 110.000 (l'1,4% de la població) dins de zones de molt alt risc d'inundació. Els municipis amb un major percentatge de la seva població en zona d'alt risc d'inundació se situen principalment al litoral nord, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià, amb més del 50% de la població municipal en alguns casos.


A l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a les ciutats de Girona i Lleida es concentra el major nombre absolut de població en zona d'alt risc d'inundació. Aquests valors no inclouen els rius petits que no tenen calculades les zones inundables ni tampoc les inundacions que no estiguin causades per cursos fluvials.
 

Predicció estacional per a la tardor 2023

La predicció mensual, a grans trets, indica que la tardor serà majoritàriament càlida respecte la mitjana climàtica a Catalunya, una tendència que ja fa molts mesos que s'està complint. Pel què fa a la precipitació, no hi ha un senyal molt clar de la predicció durant la tardor, tot i que el model indica un octubre lleugerament plujós a Catalunya, sobretot al litoral, i un novembre i desembre amb una lleugera tendència a quedar per sota de la mitjana climàtica del model al nord i nord-est del país.

Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) recorda que, estadísticament, la tardor és l'època de l'any amb més probabilitat que els episodis de pluja esdevinguin en aiguats importants. Aquest fet ja s'ha produït durant aquest mes de setembre en dues ocasions, concretament el 3 i el 15 de setembre, que van generar avisos de Situació Meteorològica de Perill de color vermell (grau 5 i 6), i van donar lloc a pluja intensa i molt abundant sobretot a les Terres de l'Ebre.

Per tal de millorar el sistema d'emergències meteorològiques i adaptar-lo a les conseqüències del canvi climàtic, l'SMC i Protecció Civil estan treballant conjuntament en la modificació dels llindars dels avisos de pluja per tal que donin resposta als cada cop més freqüents episodis intensos.
Participació