1 de 10
Santa Tecla 2023

Oriol Grau proclama la «República catalana» en el pregó de Santa Tecla

L'actor i membre de Dames i Vells ha reivindicat el feminisme durant el seu discurs al balcó municipal

Oriol Grau, pregoner enguany per Santa Tecla, acompanyat de l'alcalde Rubén Viñuales i de Sandra Ramos, regidora de Cultura. | Ajuntament de Tarragona.
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 22 de setembre de 2023 a les 06:50 |
Pregó agitat el d'Oriol Grau aquest dijous al vespre al balcó de l'Ajuntament de Tarragona. Les primeres paraules, una proclamació de la "República catalana com a estat independent i sobirà", que ha despertat les primeres reaccions incrèdules en l'alcalde Rubén Viñuales i la regidora de Cultura i Festes, Sandra Ramos, que l'han acompanyat durant l'acte. Ha estat una proclamació simbòlica d'un actor que ha estat ja tecler d'honor i perpetuador de les festes, ànima del Ball de Dames i Vells i conegut més enllà de la ciutat per la seva experiència als escenaris. Ell mateix, però, ha acceptat que es tractava d'una proclamació "més curta" que la que es va fer ara fa sis anys. Relacionat amb això, ha convidat els centenars de persones que es trobaven a la plaça de la Font escoltant-lo a mantenir el català "independentment de l'accent o del color de pell" de l'interlocutor, ja sigui de Llevant o de Bonavista.

Qui és enguany el "gran sacerdot" del ball satíric -habitualment, l'excel·lentíssim arquebisbe- ha "fotut canya" a un alcalde a qui li ha recordat el seu passat polític a Ciutadans, si bé el gruix del pregó s'ha dirigit a recordar anteriors pregoneres o el regidor Sergi Xirinacs, que va ajudar en la revifalla cultural de la ciutat creant fins i tot una escola municipal de teatre, on Grau va estudiar.


A més de reivindicar el 2% del pressupost municipal per a Cultura, l'actor ha posat èmfasi en la defensa dels drets de les dones i de les persones LGBTIQ+, alhora que ha tingut un breu record per al seu marit, Xavier Zaragoza. De la mateixa manera que l'anterior pregonera, la periodista Danae Boronat, ha demanat una "dona alcaldessa" i incrementar el nombre de dones en els pregons per honorar una patrona que ha assegurat que és "feminista".

D'altra banda, no hi podien faltar les diferents referències al Ball de Dames i Vells, que comença aquest dijous les seves actuacions, aquest cop amb accés restringit per celebrar l'aniversari en un esdeveniment especial. Sobre la seva agrupació festiva, no s'ha estat de retreure els "intents de censura, coaccions, amenaces i insults" que, això sí, no han comportat mai que el ball censurés cap dels seus versos. Amb un "visca Santa Tecla, visca Tarragona i visca els Països Catalans", Grau ha tancat el seu discurs i tot seguit han fet voleiar el penó, per acabar donant pas a la Pirotècnia Martí de Borriana.

 

Premi Balcó

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat del president d'Òmnium Cultural del Tarragonès, Zacarías Henar, han lliurat aquesta tarda el 46è Premi El Balcó Tarragoní de l'Any, que ha recaigut en el Ball de Dames i Vells,  per tractar-se d'un ball parlat que forma part de les festes de Santa Tecla, la primera referència del qual es remunta a l'any 1514. 

Les motivacions del jurat per atorgar el premi han estat el seu caràcter satíric i sempre innovador, crític amb els poders establerts d'àmbit local, nacional i internacional, que utilitzant un llenguatge còmic amb girs i paraules pròpies del Camp de Tarragona. 


L'alcalde Viñuales ha felicitat l'entitat del Ball de Dames i Vells pel reconeixement i ha destacat "la seva gran tasca i contribució en el desenvolupament de la llengua i la cultura i per ser referent d'altres balls parlats al territori". "Vosaltres, amb l'humor intel·ligent que us caracteritza, la llibertat d'expressió i l'originalitat amb la qual ens feu gaudir any rere any, formeu la combinació perfecta per ser els guardonats d'aquest 2023", ha conclòs l'alcalde.  

Per la seva part, Menuda Tapias ha rebut el premi en nom del Ball de Dames i Vells i ha expressat "estem molt satisfets d'aquest reconeixement a la nostra trajectòria. Ell Ball no és només una representació teatral al carrer sinó que és defensar els drets i la llibertat de tothom, defensant la nostra cultura i la nostra llengua".


El jurat d'aquesta edició ha estat format per Zacarías Henar Moros, president d'Òmnium Cultural del Tarragonès; Montserrat Adan Domènech, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona; Agnès Llorens Altimís, representant de l'Escola de Lletres de Tarragona i Premi el Balcó 2021, Aurora Vinyes Espasa, sòcia d'Òmnium Cultural del Tarragonès i Àngels Vilanova Navarro, secretària del jurat i membre de la junta d'Òmnium Cultural del Tarragonès. El lliurament del Premi ha tingut lloc com és tradició als jardins del Teatre Metropol. 

El Premi el Balcó, que atorga anualment Òmnium Cultural del Tarragonès, té l'objectiu de reconèixer la tasca d'una persona o entitat del Tarragonès que s'hagi distingit pel servei i la projecció de país en l'activitat social, cultural, científica, esportiva o política. Aquest guardó honorífic és un dels projectes històrics de l'entitat i es concedeix des de l'any 1978.
Participació