1 de 10
Santa Tecla 2023

Un foc a tocar del circ romà de Tarragona, l'anècdota d'una cercavila de Santa Tecla massiva

La ciutat encara un cap de setmana de màxima activitat al voltant de la festa major

Els Nanos Vells, en un moment de la Cercavila, a les festes majors de Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 22 de setembre de 2023 a les 21:40 |
Carrers a vessar aquest vespre a Tarragona per veure la cercavila de Santa Tecla, en la vigília de la diada de la patrona. Milers de persones han pogut tornar a veure, un any més, els elements del Seguici popular, començant pel Ball de Diables i la resta de grups de foc, aparentment protagonistes de l'anècdota de la jornada. I és que pocs minuts abans de les vuit del vespre, quan l'acte ja feia prop d'una hora que havia començat, unes restes vegetals a tocar del Circ romà i ben a prop del recorregut del Seguici han resultat incendiades.

Els Bombers han rebut l'avís a les 19.59 hores, però en arribar no hi han trobat res: poca estona abans s'hi havia pogut arribar primer la Guàrdia Urbana i tot seguit el cos de Protecció Civil, que uns amb un extintor i els altres amb una manguera han pogut extingir les flames. Tot plegat, ha generat força expectació en un tomb, el de la Baixada de la Pescateria en confluència amb el carrer Cós del Bou, molt concorregut en aquell moment, donat que a més a més exercia de punt de refrigeri per als participants de la cercavila, al local de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Fonts municipals apunten que es desconeixen les causes de l'incendi.


Aquest incident no ha aconseguit deslluir, però, una vigília que els tarragonins duien un any sencer esperant: a les set del vespre, una plaça de la Font plena de gom a gom ha vist com cadascuna de les agrupacions de la cultura popular local anaven desfilant per iniciar la seva primera sortida -la segona serà demà al matí amb l'anada a Ofici i la tercera a la tarda amb l'anada a la Professó i l'Entrada del Braç de Santa Tecla-.
  Així, doncs, el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d'en Serrallonga, l'Àliga, la Mulassa, el Lleó, el Magí de les Timbales, els gegants Negritos, Moros i Vells, els Nanos Vells i NOus, el Ball de Bastons, el de Pastorets, el de Turcs i Cavallets, el del Patatuf, el dels Cercolets, els Bastoners de l'Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians, el Ball de Cossis i el de Titans, així com els Set pecats capitals i la Moixiganga, així com els seus músics acompanyants, han estat objecte de totes les mirades, tant de grans com de petits.


Tarragona encara un cap de setmana ple d'actes, tant els tradicionals com els més festius. No només els versos més satírics dels balls parlats, sinó la música de les Barraques, la revetlla, les diades castelleres, el correfoc i la traca final són algunes de les propostes d'una celebració que atrau milers de visitants d'arreu del país.
 
Participació