1 de 10
JUDICIAL

Un expolicia de Roda de Berà declara que va retirar 3.000 euros per petició de l'exalcalde

Pedro Figueiredo, un dels tres acusats, s'enfronta a 3 anys de presó per malversació i a 9 anys d'inhabilitació de càrrec públic per prevaricació

Imatge del judici, amb els tres acusats d'esquenes, que se celebra a l'Audiència de Tarragona. | Mar Rovira/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 27 de setembre de 2023 a les 18:00 |
Un exagent de la Policia Local de Roda de Berà ha afirmat que l'exalcalde del municipi, Pedro Figueiredo, va demanar-li que retirés 3.000 euros del banc a través d'un taló signat en concepte de bestreta de caixa fixa. Així, l'extreballador obtenia els diners que es descomptarien en les següents nòmines, amb el compromís de l'exbatlle que li retornaria el préstec més endavant.

Així, ho ha declarat en el judici iniciat aquest dimecres a l'Audiència de Tarragona contra Figueiredo i els que eren secretari i interventora del consistori l'any 2008. Fiscalia els demana tres anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i nou anys d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació.

 

L'exalcalde va demanar-li un préstec de 3.000 euros

En la seva declaració, l'agent de la Policia Local ha explicat que es trobava de baixa quan Figuereido va trucar-li perquè l'anés a veure a l'Ajuntament. El testimoni ha assegurat que l'exalcalde li va sol·licitar un préstec, de 3.000 euros, i que ell li va respondre que no li podia facilitar.

Llavors, relata, l'exbatlle li va donar un taló signat amb aquesta quantitat —diners procedents de les arques municipals—, perquè el retirés de l'entitat bancària. "Em va dir que se'm descomptaria de la nòmina i que ell em tornaria els diners en un mes o un mes i poc, després d'això no en vaig saber res més", ha declarat.


Segons el policia, el mateix dia va retirar els 3.000 euros i li va portar a l'exalcalde, amb el qual ha assegurat tenien una relació d'amistat i que eren companys de partit (PP). "Em va explicar que tenia problemes personals, sense especificar, que es volia comprar un cotxe", ha manifestat.

L'home ha explicat que feia 40 anys que era treballador municipal i que quan va acceptar ajudar a Figuereido no era coneixedor que li havien concedit la incapacitat laboral permanent arran d'un accident de moto.


El testimoni ha assenyalat que quan va retirar els diners no contemplava el fet que no tornaria a treballar, per la qual cosa, no li va negar el favor. També ha declarat que no va rebre cap notificació de l'Ajuntament per retornar l'import de la bestreta.

Tot i això, les defenses li han mostrat un document que acredita la sol·licitud del retorn d'aquest import l'any 2009. "La firma és meva, però no recordo el document", ha respost l'exagent. Així mateix, ha remarcat que no aconseguia res a canvi de fer-li aquest favor a l'exbatlle.

 

"No recorden rebre les bestretes"

El ministeri fiscal també recull en el seu escrit d'acusació que la regidora de Turisme, Noves Tecnologies i Promoció Econòmica, Francisca González, la de Joventut, Esports i Cultura, Ingrid Virgili, i el regidor de Serveis, Guillem Millán, van rebre tres bestretes el 17 de març de 2008, dues d'elles per un import de 3.000 euros i l'altra per un valor de 1.500.

El 25 de maig del mateix any, un dels edils també en va rebre una altra de 3.000 euros. Els regidors, que han declarat com a testimonis, han explicat que les bestretes s'utilitzaven per pagar despeses d'activitats derivades de les respectives regidories, les quals sempre es justificaven amb factures i tiquets.

Tots ells han coincidit que no recordaven haver rebut aquests diners ni haver-los retornat. "No em van donar els 3.000 euros de la bestreta. Si està aquí —document mostrat en el judici— és que la vaig rebre, però no ho recordo", ha declarat Millán. També han explicat que l'exsecretari exercia de tresorer i que la interventora havia ocupat altres càrrecs en el consistori.
 

Els tres acusats declararan la setmana vinent

El judici va arrencar l'11 d'octubre de 2022 amb les qüestions prèvies. Aquest dimecres, han començat les declaracions dels testimonis, entre ells diversos càrrecs públics i de confiança que van formar part del mandat de 2008-2011, com per exemple, l'exalcaldessa Mayte Huertas o el regidor d'Hisenda, José Luís Moreno.

En la seva declaració, Huertas ha dit que ella no revisava els pagaments de les despeses i que ho feien els funcionaris. A més, ha assegurat que les bestretes es van retornar perquè "té confiança" amb els regidors que les van usar. El judici continuarà la setmana vinent amb les declaracions dels tres acusats, així com amb la reproducció de les proves documentals.
 

Peticions de presó i inhabilitació

Fiscalia demana a l'exalcalde i a l'exsecretari - extresorer una pena de tres anys de presó per malversació de cabals públics i nou anys d'inhabilitació especial d'ocupació de càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació. També sol·licita vuit anys d'inhabilitació del sufragi universal, així com 3.000 euros de responsabilitat civil.

Per l'altra acusada, la interventora, la petició és només pel delicte continuat de prevaricació amb una pena de nou anys d'inhabilitació especial d'ocupació de càrrec públic. Per la seva banda, els advocats defensors demanen l'absolució i consideren que el judici no s'hauria d'haver celebrat, ja que, sostenen, s'havia produït el sobreseïment de la causa.
 

Figueiredo, jutjat prèviament

L'any 2016, l'exalcalde ja va ser condemnat a tretze mesos i mig de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics. Llavors, Figueiredo va reconèixer que es va apropiar de 75.000 euros de les arques municipals perquè passava per dificultats econòmiques.
Participació