1 de 10
Castells

La diada castellera de l'any a Reus: Les colles ja coneixen l'ordre d'actuació al Mercadal

La Diada al Mercadal reunirà a la plaça reusenca algunes de les millors colles del panorama casteller

La Diada del Mercadal reunirà algunes de les millors colles del panorama casteller. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Reus | 29 de setembre de 2023 a les 09:08 |
El Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus ha estat l'epicentre casteller de la setmana amb el sorteig de l'ordre d'actuació per a la imminent Diada del Mercadal. Aquesta jornada tan esperada se celebrarà el dissabte dia 7 d'octubre a partir de les 17.00 hores i reunirà colles d'altíssim nivell a Reus.

Les colles participants han conegut l'ordre en què actuaran el pròxim dissabte a la plaça del Mercadal. Així doncs, un cop fet el sorteig, s'ha determinat que la primera colla en obrir ronda serà la Colla Jove Xiquets de Tarragona, seguida dels Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i per últim els Capgrossos de Mataró.


La Diada del Mercadal és fruit de la col·laboració entre la Colla Castellera Xiquets de Reus i l'Ajuntament de la ciutat, que treballen plegats per garantir un espectacle casteller d'alta qualitat. L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha expressat el seu suport a totes les colles participants, animant-les a oferir el seu millor a la ciutat. Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha agraït el compromís continuat de les quatre colles convidades, que han estat presents des del 2015, en la promoció de la plaça del Mercadal com a escenari casteller de primer ordre.
 
 

Més detalls sobre la Diada al Mercadal


Durant la cerimònia del sorteig, s'ha presentat el cartell de la diada, una obra creada per la dissenyadora i castellera dels Xiquets de Reus, Gemma Balsells. La Diada en si començarà puntualment a les 17:00 hores amb la interpretació de l'Himne dels Segadors a càrrec dels grallers de les colles participants. L'esdeveniment constarà de cinc rondes, més una ronda de pilars, amb un límit de tres castells carregats-descarregats per colla.

Sense distincions, la diada culminarà amb un pilar de 5 executat per totes les colles. Pep Llauradó, president dels Xiquets de Reus, ha destacat la cooperació entre l'ajuntament i l'entitat per convertir la Diada del Mercadal en una cita biennal consolidada al calendari casteller, que va néixer el 1993.


La XVIa edició de la Diada del Mercadal inclou una destacada novetat: un recordatori únic creat per la ceramista i castellera dels Xiquets de Reus, Gemma Molero. Aquesta peça de ceràmica de fang refractari blanc està elaborada de forma artesanal, simbolitzant la construcció dels castells, i incorpora els colors representatius de les camises de les diferents colles participants. A més, en la part inferior, està gravat el plànol de la plaça del Mercadal, un testimoni de la seva transformació gradual en un lloc emblemàtic per als castells, com ho demostra aquesta apassionant Diada.
Participació