1 de 10
Innovació

La Diputació de Tarragona busca solucions tecnològiques al malbaratament alimentari

El projecte SOULFOOD compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud, la Fundació Espigoladors i altres socis europeus

Presentació del projecte SOULFOOD de la Diputació de Tarragona al Palau Bofarull | Sandra Pérez
per Sandra Pérez, Reus | 3 d'octubre de 2023 a les 12:33 |
Amb l'objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari, la Diputació de Tarragona impulsa el projecte SOULFOOD, una iniciativa que s'estendrà al llarg de dos anys i que compta amb la col·laboració de vuit socis locals i internacionals. El plantejament consisteix a buscar fórmules basades en la innovació tecnològica per destinar els excedents de produccions agrícoles i de la distribució a diferents entitats socials.

El projecte s'emmarca en una convocatòria del Fons Social Europeu Plus, que finança un 90% del pressupost (total de 801.739,88 €), a la qual es va acollir el Departament de Projectes Europeus - Regió del Coneixement de la Diputació. Com a socis locals, s'han adherit a la iniciativa l'Ajuntament de Reus a través del Centre Social El Roser, el Hub Foodtech & Nutrition de REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors.


A més, SOULFOOD compta amb quatre socis europeus: el Lithuanian Innovation Center i el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l'Ajuntament de Roman (Romania) i l'ONG Boroume - Saving food, saving lives (Grècia).

Diferents paquets de treball

Més enllà de la coordinació, la Diputació de Tarragona també s'encarrega de la divulgació del projecte, que han presentat oficialment aquest dimarts 3 d'octubre i que, en els pròxims vint-i-quatre mesos, s'organitzarà en quatre paquets de treball. Cadascun d'aquests inclou diferents activitats i la participació de diferents socis, amb un responsable al capdavant.

"Ens permetrà conèixer diferents experiències, és molt important l'expertesa dels diferents socis perquè enriquirà el projecte i aconseguirem compartir les solucions que anem trobant amb tots els altres agents que hi estiguin interessats", ha explicat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.


Així, els diferents àmbits són: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d'aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària, i la comunicació. De fet, Llauradó ha destacat el valor de "la suma d'esforços i coneixements per acostar-nos a una societat més sostenible i equitativa".

Fórmules digitals i innovadores

La iniciativa SOULFOOD busca proporcionar, precisament, eines digitals i innovadores per lluitar contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, és clau la implicació del Clúster TIC Catalunya Sud, com ha especificat el seu gerent, Sergi Novo, ja que treballen per "identificar, desenvolupar i implementar solucions digitals per a una producció agroalimentària sostenible i eficient".

D'aquesta manera, la tecnologia i la innovació s'uniran per desenvolupar un software a través del qual aquelles empreses amb excedents agrícoles podran connectar amb les entitats i iniciatives socials del territori que sol·licitin aquestes necessitats alimentàries. Per tant, es pretén fomentar la reutilització alimentària amb finalitats socials, incrementant la digitalització en el procés de donació d'aliments a col·lectius vulnerables que ja impulsen tant ONGs com els ajuntaments.


Paral·lelament, la participació de REDESSA comporta que el Hub FoodTech & Nutrition es converteixi en un "paraigua per generar projectes de col·laboració que ofereixin noves oportunitats de creixement i permetin fomentar la sostenibilitat, l'eficiència i l'aprofitament dels recursos", destaca Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de l'Ajuntament de Reus.

Compromís amb l'aprofitament alimentari

Una altra de les branques locals del projecte és la Fundació Espigoladors, una entitat que treballa per la prevenció i reducció de les pèrdues d'aliments i garanteix, al mateix temps, el dret bàsic a una alimentació saludable i sostenible. "Un 20% de la població no hi té accés", evidencia Daniel Martínez, coordinador d'espigolaments a l'àrea de Tarragona, com el motiu principal per donar resposta a aquestes problemàtiques.

La tasca que la fundació fa dia a dia s'assimila a la proposta SOULFOOD, fet que els permet aportar una xarxa de productors agrícoles del Camp de Tarragona i altres punts del territori, uns coneixements sobre les pèrdues existents al sector primari, així com un compromís de col·laboració amb diferents entitats socials per fer arribar els excedents recuperats.


La primera trobada formal entre socis locals i internacionals tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre, on les diferents institucions podran compartir les seves previsions de planificació i desenvolupaments dels respectius paquets de treball i les corresponents activitats que lideraran en els pròxims 2 anys en el marc d'aquest projecte contra el malbaratament alimentari.
Participació