1 de 10
Agricultura

El Baix Camp perdrà un 30% de la collita d'oliva per la sequera

Unió de Pagesos calcula que la sequera provocarà que la producció a Catalunya no superi les 7.000 tones, quan una campanya normal és d'unes 33 mil

D'esquerra a dreta, Josep Maria Barrull, membre de la sectorial de l’Oli del sindicat; Jordi Pascual, responsable d’Oli d’Unió de Pagesos; i Miquel Piñol, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos
per Sandra Pérez, Reus | 4 d'octubre de 2023 a les 14:05 |
Malgrat les darreres pluges, que han reverdit el paisatge dels camps d'oliveres, les conseqüències de la sequera comportaran importants pèrdues en la collita d'oli d'oliva a Catalunya. Moltes olives ja han caigut i la quantitat de precipitacions de les pròximes setmanes i mesos poden comprometre la collita de la campanya de l'any vinent per la situació d'estrès hídric que pateixen els arbres.

Unió de Pagesos calcula que les pèrdues mitjanes seran d'entre el 60% i el 90%, les conseqüències seran desiguals en funció del territori, però es preveu que la producció no superarà les 7.000 tones, tenint en compte que en una campanya normal és d’unes 33.000, i que l’any passat ja va ser de 16.000, també a causa de la sequera.
Per aquest motiu, el sindicat demana a l'Administració catalana "un ajut per pal·liar les pèrdues en les explotacions d'olivera, com s'ha fet en molts altres sectors", indica Jordi Pascual, responsable nacional del sector d’Oli d’Unió de Pagesos.

 

Pèrdues en camps de secà i regadiu

En zones de reg de suport, com la del pantà de Riudecanyes al Baix Camp, on la dotació d'aigua ha estat intermitent per les restriccions, les pèrdues seran d'un 30% de la collita de l'oliva. Sobretot, el territori patirà les conseqüències de l'estrès hídric, al qual no estaven acostumats els arbres, i les temperatures extremes de l'estiu.

Al Tarragonès, la collita es preveu irregular: en zones de regadiu, les pèrdues arribaries a un 50-60%, mentre que en els secans seria del 25-30%. En canvi, en comarques com l'Alt Camp, la Terra Alta, el nord de la Ribera d'Ebre i les Garrigues, on la majoria dels camps d'oliveres són de secà, les pèrdues en la producció arribaran al 95-100% per la manca de pluja.

 

Especulació i crisi de preus

Unió de Pagesos exposa que "durant molts anys, l'oli d'oliva s'ha venut a un preu per sota dels costos de producció, i, per tant, el preu actual, que oscil·la entre 7 i 9 €/L seria un preu correcte per garantir la continuïtat del sector". Així, l'increment del preu al consumidor no es correspon amb els veritables costos de la pagesia, ja que sovint hi influeixen factors com l'especulació d'algunes empreses i de la distribució comercial.

"El preu sempre l’han fet oscil·lar les grans superfícies o els grans envasadors, no les cooperatives o els productors que intenten mantenir preus raonables", evidencia Jordi Pascual, argumentant que el sindicat ja havia alertat anteriorment que el sector de l'Oli d'oliva patia una crisi de preus persistent, no per raons de mercat, sinó provocada per campanyes enganyoses.


Fins i tot, responsables del sector exposen que aquesta dinàmica ha comportat que ara es considerin excessius preus superiors als 4€/L d'oliva verge extra, quan fa més de deu anys era el preu mínim habitual i, amb el pas del temps, també s'han encarit els costos de producció.
 

Previsions de producció

La situació de sequera general ha afectat els grans productors de l'Estat, Extremadura i Almeria, a més de Catalunya. Davant la climatologia adversa, des d'Unió de Pagesos assenyalen que res es pot fer i "només demanen pluja". De fet, com apunta Josep Maria Barrull, membre de la sectorial de l'Oli del sindicat, "un condicionant perquè abaixessin els preus seria que Andalusia tingués una bona collita perquè hi hauria molta entrada d'oli".

Més enllà de les importacions habituals -de països com Turquia, Marroc, Tunísia i Portugal-, a l'Estat espanyol, com a principal productor d'oli d'oliva, les previsions depenen sobretot de l'oferta i la demanda. "Ara sabrem què es produeix aquí, què es consumeix i què es comercialitza", destaca Pascual. 

Al mateix temps, el responsable nacional del sector d’Oli d’Unió de Pagesos adverteix a la ciutadania que no opti per consumir olis més econòmics i de pitjor qualitat. Aquesta tria comercial podria comportar greus conseqüències, "com ja va passar amb l'oli de colza en crisis anteriors de l'oli d'oliva al país", recorda.
Participació