Festival del Vi i la Gastronomia: Cambrils aposta pel producte Km 0

La 13a edició del 'Cambrils, entrada al País del Vi' ofereix al públic cellers i productors gastronòmics del territori, així com activitats lúdiques, culturals i solidàries

La fira inclou expositors de totes les DO de la província de Tarragona
La fira inclou expositors de totes les DO de la província de Tarragona | Instagram / @firadelvicambrils
12 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:44h

La 13a edició del Festival del Vi i la Gastronomia 'Cambrils, entrada al País del Vi' va donar el seu tret de sortida aquest dimecres 11 d'octubre a les 18 hores al Parc del Pescador. Un total de 45 estands, entre cellers d'arreu de la província i restaurants i productors del municipi, oferiran fins al 15 d'octubre una experiència al voltant de vins, caves i vermuts maridats amb degustacions gastronòmiques.

La fira obre les portes en horari d'11 a 15 hores i de 18 a 23 hores, tant pels tastos com per les activitats lúdiques i culturals que complementen el programa d'enguany: actuacions musicals, artesans, subhasta de botes, ràdio en directe, activitats nàutiques, entre d'altres. El Patronat de Turisme de Cambrils organitza l'esdeveniment en col·laboració amb l'Ajuntament i el suport de la Cambra de Comerç de Reus i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Un dels seus principals objectius és desestacionalitzar la temporada turística, que normalment s'acaba a mitjans o finals de setembre. "Tenim aquesta activitat potent que atrau molts visitants de les comarques de la zona, les comunitats autònomes més pròximes i, fins i tot, hi ha turistes de l'estranger que ho agenden i fan una escapada aquests dies", descriu Camí Mendoza, regidora de Turisme i vicepresidenta del Patronat.

El Festival compta amb un total 45 estands entre cellers i restauradors Foto: Instagram / @firadelvicambrils

 

Cambrils, capital gastronòmica

En el marc d'actuacions del Patronat de Turisme de Cambrils, aquesta acció permet "posicionar el municipi com a capital gastronòmica de la Costa Daurada", apunta Mendoza, qui valora la feina dels darrers anys i que ha consolidat un aparador -de cara al públic- dels productes vitivinícoles i gastronòmics del territori.

D'aquesta manera, com a 'entrada al país del vi', els cellers participants poden mostrar la riquesa dels seus productes, aprofitant la col·laboració entre el sector enològic i la gastronomia local. Com assenyala la regidora de Turisme, "hi ha cellers que han sigut fidels des del primer moment i repeteixen any rere any, un senyal del bon ressò que té per a ells, la seva marca i el seu producte aquesta fira de referència dins el sector del vi".

En el ràpid creixement del Festival del Vi i la Gastronomia de Cambrils, de fet, és clau l'aposta de l'organització pels productes de proximitat i els productors de Km 0. "La fira ha de permetre que les empreses gastronòmiques i els cellers es coneguin els uns als altres i perquè l'empresari local sigui més coneixedor del que tenim a la Costa Daurada", exposa Camí Mendoza.
 

Propostes de Km 0

El Festival destaca per la seva varietat quant a productes de proximitat. D'una banda, hi haurà 28 cellers que oferiran totes les DO de la província: DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Conca de Barberà, DO Penedès, DO Tarragona, DO Catalunya i DO Cava; mitjançant diferents tastos i productes.

De l'altra, els restaurants cambrilencs presentaran des de sortits ibèrics, aperitius i tapes a pizzes artesanals, cuina mexicana i argentina o productes de xarcuteria i peix. També, els expositors comptaran amb rebosteria i dolços, formatges, plats precuinats, degustacions gourmet i, fins i tot, gelats.

La fira inclou expositors de totes les DO de la província de Tarragona Foto: Cedida

 

Activitats per a tota la família

La proximitat de la fira es tradueix, a més, en les sinergies amb l'associació artística Cambrils Art Total i de l'associació d'artesans cambrilencs La Sardineta, així com de l'emissora local Ràdio Cambrils, que protagonitzaran algunes de les activitats complementàries a les degustacions.

"A vegades, quan parlem del vi, sempre tendim a enfocar-ho als adults; en aquest sentit, la fira promou activitats infantils relacionades amb l'entorn del vi i la seva producció", destaca Mendoza. La programació de la tretzena edició també inclou actuacions musicals, amb artistes de Km 0 i l'Escola Municipal de Música, activitats nàutiques i altres propostes solidàries.

El Festival del Vi i la Gastronomia impulsa el sorteig de les il·lustracions que diversos artistes pintaran en directe, per tal de fomentar la recaptació de diners en favor de la campanya Pels Valents que lluita contra el càncer infantil.
 

 

Previsions de la 13 edició

Passant de mostra a festival, l'edició de l'any passat va assolir xifres de records amb gairebé 45.000 visitants, que van comprar 72.000 tiquets de tastos de vi (glups) i 56.000 tiquets de degustacions gastronòmiques (nyams). La fira va créixer en espai, durada i cellers participants en una experiència d'enoturisme vinculada a la gastronomia, la música, l'artesania i la solidaritat amb un marcat caràcter local.

Enguany, davant la bona previsió meteorològica, des del Patronat de Turisme consideren que la participació serà igual o major que el 2022. "No apostem per una fira de masses, però evidentment, volem que ens visiti força gent i, sobretot, que el públic valori tot allò que s'ofereix per part de la gastronomia i dels cellers", afegeix la vicepresidenta de la institució, Camí Mendoza.
 
La fira va encetar aquest dimecres 11 d'octubre amb la mateixa participació de cellers i restauradors que l'edició anterior, amb la voluntat de donar a conèixer els productes del territori. A més, recalca la regidora, "es pretén que sigui un esdeveniment amable i respectuós al màxim amb l'entorn, que es pugui compaginar l'activitat habitual dels veïns amb el Festival del Vi".

El Festival del Vi i la Gastronomia va aplegar gairebé 45.000 persones el 2022 Foto: Cedida