1 de 10
Alt Camp

La diada castellera de Santa Úrsula es gravarà en 3D i a 360 graus

Amb l'ús d'ulleres de realitat virtual, un audiovisual permetrà reviure els castells com si s'estigués al mig de plaça

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 18 d'octubre de 2023 a les 13:04 |
La diada castellera de Santa Úrsula d'aquest diumenge 22 d'octubre a la plaça del Blat de Valls es gravarà per primera vegada a la seva història a 360 graus, en un desplegament de mitjans inèdit que permetrà obtenir audiovisuals d'alta qualitat en 3D. D'aquesta manera, tot el material audiovisual obtingut en format esteroscòpic total podrà ser visionat amb posterioritat amb l'ús d'ulleres de realitat virtual, generant una experiència immersiva que permetrà a l'espectador reviure i sentir en primera persona una diada castellera com si s'estigués al mig de plaça, entre altres funcionalitats.

Les produccions audiovisuals obtingudes en la clàssica diada de les colles dels Xiquets de Valls al Km0 casteller s'incorporaran el 2024 com a nou atractiu en l'oferta turística i cultural de la ciutat i del Museu Casteller de Catalunya. La gravació de la diada de Santa Úrsula i l'edició del material per a ser reproduït amb ulleres de realitat virtual és la primera fase d'un projecte més ampli que es desenvoluparà en el futur i que permetrà incorporar noves opcions que tindran com a base les imatges enregistrades.


Per a l'obtenció de les imatges, s'utilitzaran 4 càmeres situades estratègicament en diferents punts de la plaça del Blat per obtenir diferents punts de visionat. Així, a més de càmeres al centre de la plaça, també se n'ubicaran d'altres en punts elevats i a la façana de la Casa de la Vila que permetran a l'usuari tenir altres punts de vista.
 

Rememorar una diada

D'aquesta manera, l'usuari no només tindrà l'opció de rememorar els castells sinó que amb les ulleres VR podrà situar-se virtualment en altres espais per obtenir punts de vista inèdits. Les càmeres que s'utilitzaran aquest diumenge a la diada de Santa Úrsula tenen capacitat d'enregistrar imatges entre 8K i 10K en format esteroscòpic (3D), una tècnica que permet recollir la informació visual de manera tridimensional per percebre la volumetria i generar la il·lusió de profunditat i immersiva mitjançant l'ús d'ulleres de realitat virtual.


Per això, les càmeres estan equipades amb 6 i 8 lents per generar imatges de qualitat i amb efecte 3D. A més, per completar l'experiència immersiva es recollirà el so des de diversos punts de la plaça, també a prop de les pinyes dels castells perquè l'usuari pugui sentir per exemple les ordres dels caps de colla. L'enregistrament de la diada castellera anirà a càrrec de la firma Digivision, companyia pionera en audiovisuals de simulació tridimensional i especialitzada també en produccions documentals de ciència, tecnologia o cultura, així com sèries de reconstrucció històrica.

El projecte presentat per l'Ajuntament de Valls amb un pressupost de 20.300 euros IVA inclòs ha estat subvencionat amb 8.355 euros pel departament de Cultura de la Generalitat per a l'impuls de propostes culturals i artístiques que utilitzin tecnologies immersives.
Participació