Riudoms celebra l'inici de campanya amb la Festa de l'Oli Nou

La Cooperativa Agrícola organitza una jornada plena d'activitats aquest diumenge 5 de novembre per commemorar el tret de sortida a la campanya 2023-2024 de l'oli

La Cooperativa Agrícola de Riudoms celebra cada any la Festa de l'Oli Nou
La Cooperativa Agrícola de Riudoms celebra cada any la Festa de l'Oli Nou | Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
02 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:48h

La Festa de l'Oli Nou de Riudoms torna a celebrar-se un any més per commemorar el tret de sortida de la campanya 2023-2024 DOP Siurana al municipi. Tindrà lloc aquest diumenge 5 de novembre, a partir de les 9 hores, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Riudoms (c/ Salvador Espriu s/n).

L'oli d'oliva verge extra és el protagonista en aquesta festa que serveix a la cooperativa per fer promoció del seu producte i convidar tots els socis a assistir. "Per nosaltres, és tot un esdeveniment perquè és el regal que ens dona la terra, tant si la collita és bona com si no", afirma Josep Zacarias Ferré, president de la Cooperativa, qui convida els pobles del voltant a tastar l'oli nou.

"Esperem que sigui un dia de molta participació, cada any venen unes 1.500 persones a la Festa de l'Oli, i s'acaben involucrant totes les entitats festives del poble", expressa Ferré. De fet, col·laboren en l'esdeveniment l'Ajuntament de Riudoms, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, la Colla Gegantera de Riudoms, l'Escola i AMPA Cavaller Arnau i l'Escola i AMPA Beat Bonaventura Gran.

Programa de la Festa

La jornada començarà a les 9 hores amb un esmorzar popular -per un preu de 5 euros- de pa torrat, llonganissa, cansalada, arengada, vi i avellanes, tot amanit amb l'oli nou de la Cooperativa. A les 10 hores, s'iniciarà la presentació i el tast de l'Oli Nou, a càrrec d'Eudald Salvat Maestre, tastador del Panell Tast Oficial Verges d'Oliva de Catalunya.

Després, hi haurà diversos showcooking amb oli nou de Riudoms on reconeguts cuiners locals faran les seves demostracions culinàries. També, s'organitzarà el tradicional concurs d'allioli, que premiarà la persona que aconsegueixi realitzar més quantitat de salsa en 15 minuts. Les inscripcions es faran allà mateix el dia de la fira. Tot plegat, comptarà amb l'amenització musical de l'actuació en directe de Three o'Clock.

Seguidament, la Colla Gegantera de Riudoms farà una actuació a l'espai de la Cooperativa, on també hi haurà exposats els dibuixos creats per l'alumnat de les escoles locals. Després de la 14a Trobada d'intercanvi de plaques de cava, a les 13 hores, es farà el repartiment de premis del concurs d'allioli i es clausurarà la jornada de la Festa de l'Oli Nou 2023.

Campanya 2023-2024

El sector de l'oli acaba de començar una campanya que no serà fàcil, però d'acord amb Ferré, s'ha iniciat "amb incertesa, però amb il·lusió de fer un bon producte". El molí va obrir fa dues setmanes i des de la Cooperativa de Riudoms ja han començat a comercialitzar als seus punts de venda. El seu president, de fet, explica que la collita va començar abans de l'habitual per "evitar ventades que poguessin tirar les olives, que ja estaven molt madures, a terra".

Amb tot, Josep Zacarias Ferré lamenta que "la collita no arribarà al 50% d'un any normal, però encara hem estat de sort", exposa davant les dues realitats del terme municipal de Riudoms. La zona costanera ha pogut regar de l'aqüífer, pous i mines, fet que ha permès que gran part de les oliveres salvessin la collita. En canvi, al poble en direcció muntanya no s'ha pogut regar, en no tenir aigua del Pantà de Riudecanyes, i amb prou feines la collita arribarà a un 10-15% del que seria un any normal.

Malgrat això, celebra que "la cooperativa de Riudoms serà de les poques del Baix Camp pn s'elaborarà una quantitat d'oli per cobrir punts de venda, clients i majoristes". "Si continua fent bon temps les pròximes 4-5 setmanes, creiem que tindrem oli per tothom", apunta Ferré.

La nova collita a Riudoms no arribarà al 50% d'un any normal Foto: Cedida

 

L'aigua, imprescindible

A conseqüència de la sequera, el sector agrícola pateix un desequilibri entre l'oferta i la demanda que està afectant molt acusadament el mercat de l'oli. Davant aquesta realitat, el president de la Cooperativa de Riudoms explica que "el preu just d’una garrafa d’oli no és 28 € (2022) perquè el pagès no es guanya la vida, però tampoc 52 € (actual) perquè no hi ha producció i tampoc es consumeix".

"El dia que el preu de l’oli baixi, si no està al voltant dels 30 euros, hi haurem perdut tots perquè el sector això no ho aguantarà", conclou. El gran increment de costos de producció i la manca de beneficis se suma al principal i més greu problema: la manca d'aigua. Poder regar o no serà determinant, com ho ha estat enguany, per la campanya dels pròxims anys.

Per això, des d'Unió de Pagesos del Baix Camp demanen a l'administració l'obra d'urgència a la Depuradora de Reus per construir una canonada que distribueixi l'aigua regenerada per regar els camps de la comarca. Cal tenir en compte, a més, que sense aigua les oliveres no produeixen fruit, però la situació dels avellaners és molt més crítica.

La falta de reg ja ha comportat la mort de molts exemplars, les finques han quedat malmeses i "no es tracta de parlar d'una campanya dolenta, com les oliveres que tornaran a produir quan hi hagi aigua; per recuperar les plantacions de l'avellana caldran entre 6 i 7 anys", adverteix Josep Ferré. "I no es pot començar de zero sense aigua", afegeix.

Arxivat a