1 de 10
Sequera

La Bisbal de Falset recupera el subministrament d'aigua a les cases dos mesos després

La sequera i l'increment del consum d'aigua durant l'estiu per l'augment de població amb les segones residències van deixar el municipi en una situació crítica

El pantà de Margalef havia quedat sota mínims durant l'estiu. | Ariadna Escoda/ACN
per TarragonaDigital, Priorat | 7 de novembre de 2023 a les 09:13 |
El Priorat és una de les comarques catalanes que està patint més intensament les conseqüències de la sequera a causa del sistema de subministrament d'aigua actual. Mentre les administracions treballen per resoldre aquesta greu problemàtica, un dels municipis ha recuperat aquest cap de setmana el subministrament d'aigua a les cases.Es tracta de la Bisbal de Falset, que després dels resultats favorables obtinguts en les últimes analítiques fetes a les reserves del pou que abasteix el municipi, ja pot tornar a tenir aigua potable a les cases.

La sequera i l'increment del consum durant l'estiu per l'augment de població per segones residències va deixar aquest pou sota mínims. En les últimes setmanes però, la situació havia millorat i ja s'utilitzava l'aigua per altres usos. L'alcalde, Òscar Vidal, ha apuntat que durant aquest temps els veïns han hagut de "subsistir" amb garrafes d'aigua i també gràcies a que les últimes pluges han permès recuperar una font, que brolla amb poca intensitat.

Un estiu de situació crítica


Vidal ha indicat que la situació més crítica va ser a l'agost i setembre, quan les reserves es van pràcticament esgotar. Però amb el retorn als nivells de població habituals i les escasses pluges el pou s'havia recuperat lleugerament. També hi va ajudar que durant unes setmanes el poble es va poder connectar al pantà de Margalef, si bé va ser una solució parcial i temporal perquè l'embassament pràcticament ha esgotat les seves reserves i a més hi ha altres municipis que en depenen habitualment.

Ara el dubte és si el pou té prou aigua per abastir la localitat a llarg termini. El principal consumidor del poble, la cooperativa, tot just ha començat a rebre subministrament fa unes hores. De moment la quantitat que raja "és bona", afirma Vidal.
Participació