La XVIII Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre ja té data: el 19 de novembre a Riba-roja

Els organitzadors preveuen repartir 1.200 racions d'aquest plat típic de la comarca riberenca

Imatge de la clotxa tradicional de la Ribera d'Ebre.
Imatge de la clotxa tradicional de la Ribera d'Ebre. | Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
08 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:00h
La Festa Comarcal de la Clotxa, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, que enguany arriba a la 18a edició, se celebrarà el diumenge 19 de novembre a Riba-roja d'Ebre, que agafa el relleu de Móra la Nova. La cita servirà, alhora, per donar el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que s'allargaran fins al 17 de desembre i que comptaran amb la participació d'11 restaurants, que oferiran a la seva carta un menú de clotxa, amb la recepta tradicional i les seves diverses variants.

El plat tradicional per excel·lència de la Ribera d'Ebre, que "diu molt dels nostres orígens de pagès", es convertirà així, durant les pròximes setmanes, en el "principal atractiu turístic" per visitar i descobrir "la tradició, el producte local de qualitat, l'entorn paisatgístic i l'autenticitat, elements que es posen en valor amb aquesta festa comarcal i la marca, ja consolidada, de La clotxa 100% Ribera d'Ebre", ha dit la consellera de Turisme, Comerç i Producte Local, Vanessa Serrano.

La 18a edició de la Festa de la Clotxa s'ha presentat aquest dimarts 7 de novembre a Riba-roja d'Ebre, en un acte que ha acabat amb la degustació d'una clotxa a l'embarcador municipal.
 

Segon any la Clotxa es fa a la tardor

Aquest és el segon any que la Clotxa es fa a la tardor, amb l'objectiu de "desestacionalitzar la temporada turística", en una fórmula que "cada vegada ens porta més clients i turistes que tenen ganes de tastar la clotxa. Per als restauradors és un orgull poder-la oferir i que els comensals en parlin a amics i familiars, ja que així cada vegada ve més gent a conèixer la Ribera d'Ebre", ha explicat Noelia Guirao, de l'Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d'Ebre.

Guirao, representant dels restaurants participants i membre de la Taula Comarcal de Turisme i de l'Associació d'Empresaris de Turisme Rural de la Ribera d'Ebre, ha afegit que "la majoria dels visitants tenen molta curiositat per tastar la clotxa. I, a més, és una bona oportunitat per conèixer el producte agroalimentari de gran qualitat que es produeix i s'elabora a la Ribera".
 

Se serviran 1.200 clotxes durant la Festa

El 19 de novembre, durant la Festa Comarcal de la Clotxa, es preveu servir 1.200 clotxes, tantes com veïns hi ha empadronats al municipi amfitrió. Per fer-ho possible, el Consell Comarcal compta amb el suport de l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre i una seixantena de voluntaris, entre els quals l'Associació de Dones de Riba-roja, que seran les encarregades de cuinar el plat típic.

Aquest serà un repte per l'entitat que té l'aval de 36 anys d'experiència cuinant la clotxa a Riba-roja, on per la diada de l'1 de maig se'n serveixen entre 400 i 500 cada any. En aquesta ocasió, incorporaran ceba com és tradició a la recepta comarcal, a més d'alls, tomàquet i arengada típics de la clotxa riba-rojana, tot dins el pa i sempre amb un bon rajolí d'oli d'oliva verge extra, producte estrella de la comarca.

"La Festa de la Clotxa és un referent comarcal i Riba-roja sempre hem estat referents a la comarca", ha dit l'alcalde Antonio Suárez, que ha fet una crida als joves a agafar "el relleu generacional de les dones que al seu dia van fundar aquesta festa popular al voltant del plat típic de la comarca, si volem que les nostres tradicions i festes perdurin".

En aquest sentit, Antonio Suárez ha reivindicat "una estratègia comarcal conjunta" per atraure visitants, especialment pel que fa a pernoctacions i allotjaments de cap de setmana.
 

Programa i tiquets

La degustació i els actes de la Festa de la Clotxa se celebraran al voltant de la Casa de la Vila de Riba-roja d'Ebre. El programa començarà a les 10 del matí amb una cercavila pels carrers que animarà l'ambient, donant la benvinguda als visitants i representants d'arreu de la comarca i territoris veïns. El pregoner de la XVIII Festa Comarcal de la Clotxa serà un emprenedor local, Ramon Bonet Busom, fill del poble i apicultor artesanal a Mel Bonet, com a exemple d'èxit del sector agroalimentari riba-rojà i riberenc.

Les clotxes es començaran a servir a partir de les 11 del matí, a la plaça del Mercat, sota el mural gegant de l'artista Albert Bonet. Per a la degustació de la clotxa s'habilitaran els carrers Sant Antoni i Sant Bartomeu, i durant tot el dia es podrà visitar el mercat medieval que organitza l'Associació la Puntaire de Riba-roja d'Ebre al carrer Casetes.

Els tiquets per a la degustació, al preu de 5 euros, es poden adquirir a les oficines municipals, a través del web riba-roja.cat o el mateix dia de la Festa Comarcal, a l'estand del Consell Comarcal, fins a esgotar existències.
 

Del 19 de novembre al 17 de desembre, la clotxa als restaurants 

L'endemà, 20 de novembre, agafaran el relleu de la clotxa els 11 restaurants, de 9 pobles de la comarca, que enguany participaran en les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera. En aquest sentit, oferiran aquest plat típic a la seva carta amb preus i menús per a tots els gustos, des dels 12 fins als 29 euros. Les jornades s'allargaran fins al 17 de desembre i les propostes es poden consultar al següent enllaç.

Els establiments participants són el Casal de Benissanet; la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l'Ase de Garcia; la Braseria la Forquilla de Ginestar; el Molí d'en Xim de Miravet; el restaurant gastronòmic la Creu de Móra d'Ebre; Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova; el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera; el restaurant del càmping de Riba-roja d'Ebre i la Braseria de Tivissa.