La DOP Siurana exhibeix qualitat a Reus, tot i la baixada de producció

La 26a edició de la Fira de l'Oli Nou de Reus és una oportunitat per tastar el primer oli de la campanya 2023-2024, molt agreujada per la sequera

La inauguració de la 26a Fira de l'Oli va tenir lloc aquest divendres 10 de novembre a Reus
La inauguració de la 26a Fira de l'Oli va tenir lloc aquest divendres 10 de novembre a Reus | Sandra Pérez
11 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:52h

La plaça Llibertat de Reus acull aquests dies 10 i 11 de novembre la 26a edició de la Fira de l'Oli DOP Siurana. Els assistents a la Festa de l'Oli Nou podran tastar l'oli de 14 productors del territori, així com gaudir d'una sèrie de propostes lúdico-festives per a tots els públics.

Després del berenar de divendres 10 a la tarda, aquest 11 de novembre al matí, la jornada comença amb un esmorzar degustació solidari, en favor de La Marató de TV3; i continuarà amb altres activitats.

Més enllà del variat programa, però, l'edició d'enguany ve marcada per la situació actual del mercat de l'oli i la pujada dels preus. Fins i tot, així ho apunta Antoni Galceran, president de la DOP Siurana: "per desgràcia, és inevitable parlar de la mala collita, ha sigut baixa per la sequera".

Previsions de 3 tones d'oli

Galceran explica que "les collites de DOP Siurana sovint són alternants perquè són arbres mediterranis i ancestrals, que comporten una baixada de producció; però ara són dos anys seguits de collita baixa i no és l'habitual".

Per causes climatològiques i la consegüent manca de subministrament d'aigua dels embassaments, estimen que produiran uns 3 milions de litres d'oli, quan la mitjana era superior a les 5 tones. Les zones més afectades per la sequera han sigut les que no disposen de regadiu.

"A la zona del Baix Camp i l'Alt Camp, qui ha pogut regar té una bona collita", assenyalava el president de la DOP Siurana a l'ACN el passat 30 d'octubre. En zones properes al pantà de Riudecanyes, la producció ha caigut considerablement. L'increment del cost de l'energia i la baixa collita han provocat un augment en els costos de producció, fet que condicionarà els preus per l'any vinent i, per tant, de la campanya 2023-2024 que tot just comença.

Valorar la qualitat

Amb tot, des de la DOP Siurana garanteixen la bona qualitat de l'oli i que els productors i cooperatives no estan especulant. "Tenim uns preus moderats per la nostra gran qualitat; no estan més alts que la marca blanca dels supermercats", destacava Galceran.

Encara més, l'increment de preus ha resultat en majors excedents de la campanya anterior i, per la baixada de producció, tenen menys oli nou per vendre. "Tot plegat fa que en aquest inici de campanya una garrafa d'oli de cinc litres de la DOP Siurana estigui al voltant dels cinc euros", segons l'ACN.

La fira ofereix als visitants tastos de 14 productors del territori DOP Siurana Foto: TarragonaDigital


Amb motiu de la 26a Fira de l'Oli de Reus, Antoni Galceran reivindica que "no té res a veure la quantitat amb la qualitat i, gràcies al treball dels pagesos i moliners, es fa un oli perfectament bo. A més, davant la conjuntura oferta-demanda, destaca que "pel valor que representa l'oli d'oliva verge extra no és una despesa tan gran sobre el total del consum familiar".

Al mateix temps, conclou que aquest tipus d'esdeveniment permeten acostar la ciutadania al producte del territori i valorar, en aquest cas, l'oli DOP Siurana. Un oli que és "molt equilibrat, molt complex, amb molta qualitat i elegant perquè tots els atributs bons en un equilibri: afruitat, àcid o dolç", afegeix Galceran, i amb una gran qualitat gastronòmica i beneficiós per la salut, així com motor econòmic d'un sector important de població.

Arxivat a