1 de 10
Conca de Barberà

L'Observatori Europeu de la Sequera considera la Conca de Barberà com a «zona recuperada»

Es creu que tant les condicions pluviomètriques com les del creixement de la vegetació han tornat a nivells normals d'abans de la sequera

Imatge d'arxiu d'una aixeta. | Cedida
per Albert Oliva, Montblanc | 9 de novembre de 2023 a les 12:07 |
Algunes zones de les comarques del Pla d'Urgell, el Tarragonès i el Baix Penedès formen part del 0,9% de territoris de la Unió Europea en estat d'alerta per sequera, segons dades recollides pels satèl·lits del programa comunitari Copernicus.L'Observatori Europeu de la Sequera (EDO) elabora cada deu dies un mapa amb les zones que, o bé no tenen problemes per falta d'aigua, o bé estan en risc, amb tres nivells: supervisió, avís i, el més greu, alerta, quan hi ha anomalies en el creixement de la vegetació lligades a la falta de pluja i d'humitat. L'actualització més recent mostra dades de l'11 al 20 d'octubre. 

La dada més sorprenent es troba a la Conca de Barberà. L'anàlisi de Copernicus també inclou algunes zones que es consideren 'recuperades' després d'haver passat per un període d'afectació en la vegetació derivat de la sequera.


Es tracta, aproximadament, de la franja que comença a les Garrigues, passa per la Conca de Barberà i l'Anoia, i acaba al Bages, el Vallès Occidental i el Moianès. En aquests casos, es creu que tant les condicions pluviomètriques com les del creixement de la vegetació han tornat a nivells normals d'abans de la sequera.

 
Participació