1 de 10
CULTURA

Mèdol Tarragona presenta tres accions d'art reivindicatiu per aquest mes de novembre

La primera proposta es podrà veure aquest divendres a la tarda a la façana del Banc d'Espanya i girarà al voltant de l'art i la intel·ligència artificial

La primera acció es farà a la façana del Banc d'Espanya de Tarragona. | Ajuntament de Tarragona
per TarragonaDigital, Tarragona | 9 de novembre de 2023 a les 13:12 |
Els creadors Daniel García Andújar, Fernando Sánchez Castillo i Laia Estruch deixaran aquest mes de novembre empremta artística a Tarragona amb intervencions en espais emblemàtics de la ciutat. Les tres accions formen part del cicle experimental 'El que queda després' amb què el Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol, defensa la intervenció en l'espai públic com a eina per alliberar la creativitat i fomentar el pensament crític al voltant de qüestions com la justícia social o els drets civils.

La primera de les accions es desenvoluparà aquest divendres 10 de novembre, a les 17 hores, i atraurà les mirades a l'edifici del Banc d'Espanya, a la Rambla Nova. Daniel García Andújar i estudiants de l'escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona han estat treballant durant tres dies en aquest espai tot preparant a partir de tallers una proposta performativa al voltant de tres conceptes: la propaganda, l'eslògan i la intel·ligència artificial.


Demà divendres a la tarda, els activistes penjaran pancartes a la façana de l'emblemàtic edifici. Els missatges convidaran els vianants a reflexionar sobre qüestions com el poder, l'autoritat i la interpretació de la història.
 

El Negret, protagonista de la segona proposta del cicle

La segona de les accions dins del cicle 'El que queda després' porta la firma de l'escultor Fernando Sánchez Castillo i té com a protagonista el Negret, una escultura d'època romana trobada a Tarragona que representa un esclau i forma part del fons patrimonial del Museu Nacional Arqueològic.


Sánchez Castillo ha creat un cap idèntic al del Negret, un lampadari del segle I, però ha fet servir la proporció de la gegantina estàtua de l'emperador que presidia el Temple d'August, a la Tarraco de fa gairebé dos mil·lennis.

L'última de les accions previstes és una performance amb què l'artista Laia Estruch ret homenatge als ocells. Serà divendres 24 de novembre, a les 18 hores, quan l'artista ocuparà l'interior de l'església de Sant Llorenç, a la plaça de la Pagesia.


Allà, Estruch durà a terme la performance 'Ocells perduts', en la qual la veu i el cos de l'artista emulen els cants i les crides que fan els ocells migratoris.
 

"Apropar l'art a tothom"

La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha recordat que entre les prioritats de Mèdol es troba "apropar l'art a tothom i augmentar la presència de les arts al carrer, un art que ens faci reflexionar com a ciutadans. La creació artística sovint és concebuda com una expressió de compromís i de resistència, una eina per provocar debat".


Per la seva banda, el director del Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona, Vicent Fibla, ha explicat que "amb el cicle 'El que queda després' s'han programat diferents accions que van a trobar el públic en entorns carregats de simbolisme i interpel·len a la seva consciència".
Participació