De les garrofes a les olives: reforcen la vigilància als camps de Tarragona per aturar els robatoris

El preu de l'oli dispara també els robatoris d'olives a les finques de Tarragona

S'ha ampliat el servei de guarda rural en alguns municipis del Camp.
S'ha ampliat el servei de guarda rural en alguns municipis del Camp. | ACN
13 de novembre del 2023
Actualitzat a les 9:25h
No és cap secret que el preu de l'oli està disparat a causa de la baixaproducciód'olives per la sequera. Aquesta situació ha despertat l'interès dels lladres de camps, que han vist una nova oportunitat per fer l'agost furtantolives als pagesos. 

Fa pocs dies, un pagès de Mont-roig de Camp denunciava a TarragonaDigital que li havien robat fins a 4.000 quilos d'olives de la seva finca i l'endemà els Mossos d'Esquadra explicaven el furtd'olives en una altra finca tarragonina.

Davant d'aquesta situació, diferents ajuntaments de la demarcació de Tarragona han decidit reforçar la vigilància al camp per aturar els robatoris durant la collitad'olives. Aquesta mesura també es va posar en marxa per frenar els furts de garrofes, un altre producte molt llaminer per als lladres pel seu preu.

Constantí és un dels municipis que ha ampliatl'horari del seu guardarural. Fins ara treballava durant la temporadad'avellanes i garrofes, però enguany actuarà fins a mitjans de desembre. Sempre en coordinació amb la policia local de la localitat, els Mossos d'Esquadra i els pagesos, que generalment són els que donen l'alerta.

De les garrofes a les olives


Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, explica que els robatoris dels darrers anys durant la collita de garrofes aquesta temporada s'estan concentrant als camps d'oliveres. Les zones més afectades a dia d'avui són Montbrió i Mont-roig del Camp, i amb una mica menys d'incidència municipis del Tarragonès com Constantí, Vila-seca o Vilallonga del Camp.

Des de fa cinc anys que ja hi ha coordinació entre consistoris, policies i pagesos, i durant aquest temps el sistema s'ha perfeccionat. "Es tracta que els operatius estiguin connectats. A vegades el que roba pot estar al Morell i al cap d'un moment ser al Baix Camp", detalla. Una de les estratègies que estan fent és compartir el número de les matrícules de les furgonetes dels lladres perquè quan un pagès adverteixi de la presència d'un vehicle sospitós, ràpidament poder prevenir un robatori.

Per als pagesos la situació és delicada. Primer perquè els roben la collita, que és la feina de tot l'any. Però després perquè quan troben un lladre poden patir agressions. "Hem hagut de dir-los que no actuïn, encara que els trobin dins les seves terres prenent-los el fruit, i això ens fa patir perquè si actuen poden tenir problemes", reconeix Guinovart. Per tot plegat, i malgrat reconèixer que els dispositius "han fet efecte", el dirigent sindical reclama "incrementar els efectius".

Més presència a Constantí


Amb un terme municipal d'uns 30 km2, vigilar tot Constantí no és senzill i han notat un increment de furts al camp. En quinze dies de collita d'olives n'han tingut nou, dels quals en cinc casos han pogut enxampar els lladres al tros gràcies a la coordinació entre pagesos, guarda rural i policia local. "Hem reforçat el servei de vigilància al camp, la pagesia ens ho demanava. Hem ampliat el número d'hores al guarda rural que ja teníem per la campanyad'avellanes i garrofes", comenta Alfonso Riscos, regidor de Seguretat i Protecció Civil de la localitat.

El guardarural apunta que "des del primer segon" que inicia el servei està en contacte amb la resta d'implicats. "La col·laboració amb els pagesos és fonamental per la meva feina. Si un em truca perquè hi ha un cotxe que no coneix o veu gent que agafa fruits, ens posem en contacte amb la policia local i comencem l'actuació", detalla el vigilant.

Afirma que les persecucions amb vehicles entre els camps no són estranyes, però es mostra confiat perquè generalment els acaben enxampant. "Ells saben alguns camins però nosaltres ens coneixem bé el territori i com que treballem en conjunt, els podem esperar en determinatsllocs i sorprendre'ls", narra. A més, assegura que la seva presència és dissuasiva: "ens veuen i canvien de rumb". Amb tot, manifesta que generalment els lladres són de pobles del voltant i que canvien d'un any per l'altre.