1 de 10
Alt Camp

Una nova plaça, habitatges públics i el Centre Cívic: així serà la remodelació de la Mateueta de Valls

Es tracta d'un acord entre l'Ajuntament de Valls i l’Institut Català del Sòl per a l’actuació urbanística al Centre Històric

L'aparcament de la Mateueta de Valls | Albert Oliva
per Albert Oliva, Valls | 14 de novembre de 2023 a les 06:00 |
L'impuls definitiu de la zona del carrer de Sant Antoni, l'aparcament de la Mateueta i el carrer Santa Úrsula és cada vegada més a prop. Recentment, la Generalitat ha anunciat la construcció directa de més de 2.100 pisos de lloguer social en diferents municipis de Catalunya, amb una inversió de 284 milions d’euros. A través de l’Incasòl, el Departament de Territori ha iniciat la construcció d’habitatges a 36 municipis. Concretament, a Valls, se'n construiran 30.

Es tracta de l'acord que aquest novembre aprova l'Ajuntament de Valls amb l’Institut Català del Sòl de la Generalitat per a l’actuació urbanística al Centre Històric. Aquest projecte contempla la creació d’habitatge públic i la dotació del nou equipament del Centre Cívic.

Creació d'una nova plaça

L'acord també preveu urbanitzar el solar situat a tocar de les places de l’Oli i de les Escudelles. En aquesta zona, amb una superfície de 1.000 m2 ocupats ara per un aparcament de superfície, es preveu la urbanització i la creació d’una nova plaça, d’unes dimensions similars a la de l’Oli i que comunicaria els carrers de Sant Antoni i de Santa Úrsula.


A banda i banda de la nova plaça, es preveu la promoció pública per part de l’Incasòl de dos blocs d’habitatge que acolliran una trentena de nous pisos. Una part d’aquests pisos «serien de lloguer i protecció oficial a preus assequible amb l’objectiu d’ampliar el parc públic d’habitatge al Centre Històric», exposen fonts municipals.
 

Plànol amb la zona d'actuació Foto: CedidaTambé estan previstos pisos de caràcter dotacional, destinats en aquest cas a cobrir les necessitats amb caràcter temporal d’habitatge de determinats col·lectius, entre ells joves en edat d’emancipació o també, per exemple, gent gran.

El Centre Cívic, per fi una realitat

A la vegada, el projecte inclourà la construcció del Centre Cívic, servei municipal situat ara a l’edifici de la Biblioteca Carles Cardó, que passarà a comptar amb un equipament públic propi per a les seves activitats i programes i obert també a entitats i col·lectius de Valls.

El futur Centre Cívic s’ubicarà en els baixos d’un dels dos nous blocs d’habitatges que construirà l’Incasòl, en concret el situat a la zona oest, just a tocar de l'Espai Jove de Valls, un altre equipament públic cívic en aquest cas per a entitats juvenils i activitats de joventut que l’Ajuntament ja ha finalitzat a la plaça de les Escudelles.


L’aquesta manera, amb l’Espai Jove i el futur Centre Cívic es consolidarà en aquest àmbit un nou pol d’equipaments públics al Centre Històric per activitats ciutadanes i associatives, que se sumen a altres projectes com el Museu Casteller de Catalunya, ca Xapes o ca Padró.
Participació