1 de 10
CONSUM

Omplir la nevera és gairebé un 10% més car que fa un any a Tarragona

Les últimes dades d l'IPC mostren un repunt dècima a l'octubre, tot i que el preu dels aliments s'incrementa dos punts respecte del mes de setembre

Els aliments han tornat a encarir-se el passat mes d'octubre. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 14 de novembre de 2023 a les 15:55 |
L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat una dècima a l'octubre a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i s'ha situat en el 3,4% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades aquest dimarts 14 de novembre per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El preu dels aliments ha crescut 1,3 punts respecte al mes anterior. Així, omplir la nevera costa un 9,6% més que fa un any. Amb tot, aquesta xifra es modera si es compara amb el 10,2% d'inflació interanual registrada al setembre.


Pel que fa a la variació anual de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles continua sent negativa (-8,7%) respecte a l'any passat, si bé modera la caiguda en 5,5 punts respecte al setembre.

Quant al transport, els preus es rebaixen en un 1,1% respecte al mes passat, després de quatre mesos en els quals s'havien encarit. Tot i això, en l'acumulat de l'últim any, els preus han pujat un 1,9%.

 

Aliments bàsics s'encareixen un 30% en només dos anys

Diversos aliments bàsics han pujat més d'un 30% de preu final al consumidor en només dos anys. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, recopilades pel servei d'estadística del Departament d'Acció Climàtica, l'oli d'oliva ha incrementat el cost un 56% des del 2021 fins al maig del 2023. Pel que fa a la llet, l'augment és d'un 40%, una tendència similar a l'arròs (38%), els tomàquets (31%), els ous (30%) o les mandarines (28%).

Dels productes bàsics analitzats, la carn de porc processada és la que més s'ha disparat, un 92%. El preu dels aliments als supermercats contrasta amb el dels productors, ja que segons xifres d'Acció Climàtica, alguns productes són entre tres i cinc vegades més cars que el que cobren els pagesos.
Participació