L'ACA reconeix que no pot demostrar els abocaments il·legals al mar d'IQOXE

D'altra banda, també ha explicat que aquest octubre ha tornat a sancionar la companyia per abocaments

Pla general d'IQOXE.
Pla general d'IQOXE. | Josep M. Llauradó
14 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:57h
El Parlament de Catalunya ha celebrar el 14 de novembre una comissió d'Agricultura, Pesca i Món Rural per informar sobre les inspeccions al polígonpetroquímic de Tarragona. Durant el seu transcurs, s'han revelatinformacions molt rellevants pel que fa a les troballes de pèl·lets al litoral de Tarragona i també sobre les actuacions de l'empresa Iqoxe, protagonista de l'explosió química, al polígonpetroquímic tarragoní.

Sobre IQOXE, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha desvelat que no ha pogut certificar si l'empresa química va utilitzar productes desescumants per emmascararabocaments d'aigües contaminants al mar. "Si falsejaven -les analítiques- amb escumes perquè sortissin bé, malauradament no ho hem pogut detectar", ha afirmat la gerent de l'ACA, Mar León, durant la comissió.

Aquesta informaciócontrasta amb la interlocutòria que el Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona va fer pública el desembre del 2022 on assegurava que Iqoxe havia fet abocaments d'aigüescontaminants, base d'una peça separada del cas que investiga aquests i altres presumptes delictesmediambientals comesos per la companyia.

Sanció a Iqoxe aquest octubre per nous abocaments


D'altra banda, l'ACA ha explicat que ha tornat a sancionarl'empresa aquest octubre per nous abocamentscontaminants. És la setenamulta que l'ACA ha imposat a la química de la Canonja des de l'any 2015, i anirien dels 200 euros als 3.000. Unes quantitats que la gerent de l'ACA ha qualificat "d'irrisòries".

León ha concretat que des de l'any 2015 fins a l'actualitat han fet 34inspeccions a IQOXE, que han derivat en setmultes. En concret, han sancionat l'empresa els anys 2015, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022 i 2023. Majoritàriament per "incompliments per abocaments màxims autoritzats a mar".

Amb tot, per la gerent, aquesta activitat "acredita la bona tasca de l'ACA" i ha assegurat que les companyies no saben amb anterioritat si faran inspeccions. De fet, ha concretat que generalment les analítiques s'agafen de les aigües que ja hi ha fora les instal·lacions de les companyies.

Les sancions, fora de la seva jurisprudència


Respecte l'import de les sancions, León s'ha defensat exposant que estan previstes en una lleiestatal, que a més "no recull la valoració de danys" i que hi ha algunes normatives "que per reiteracions d'infraccions lleus passen a greus, però aquesta no és el cas". "Si hi hagués voluntat de canviar-ho s'hauria d'elevar al governespanyol", ha manifestat, alhora que ha reconegut que les multes previstes "són bastant irrisòries, i més pel volum econòmic que mouen aquestes empreses".

La compareixença ha estat centrada principalment en les actuacions de l'organisme a IQOXE però també s'han tractat altres accions al polígonpetroquímic. Una ha estat la gestió de les troballes de pèl·lets al litoraltarragoní.

Els pèl·lets, per una "mala praxi"


Pel director de l'àrea de gestió territorial de l'ACA, Diego Moxó, la conclusió és que apareixen més "per una malapraxi" en la gestió que no pas perquè surtin abocats en aigüesresiduals. "La manipulació en la mateixa empresa provoca que en casos de crescudes, pluges o desbordaments, siguin arrossegatsaigüesavall i acabin a les aigües costaneres, i per la pròpia influència dels corrents acabin a les platges", ha especificat.

Amb tot, des de l'ACA es van fer requeriments en establiments on van detectar mals protocols en la manipulació dels microplàstics, que en "la majoria" dels casos es van corregir. La gerent, per la seva banda, ha comentat que han fet 34inspeccions al medi, 80 en establiments i 32 en instal·lacions de l'entorn, la majoria de les quals entre el 2021 i 2022.

Aquesta tasca va comportar l'obertura de 41expedients en empreses, quinze de les quals "han respost favorablement als requeriments" i han fet correccions. "Treballem per determinar d'on venen per poder actuar", ha assenyalat.