1 de 10
Conca de Barberà

Junts per l’Espluga de Francolí denuncia una pujada «desmesurada» de l’IBI

Concretament, l’Impost sobre Béns Immobles per a l’any 2024, patirà un augment de l’11,66% respecte a l’any 2023.

Imatge de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí | Cedida
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 15 de novembre de 2023 a les 09:32 |
Junts per l’Espluga de Francolí va denunciar, en el marc del darrer ple, una pujada desmesurada del l’IBI, l’impost municipal que suposa més despesa als espluguins. Concretament, l’Impost sobre Béns Immobles per a l’any 2024, patirà un augment de l’11,66% respecte a l’any 2023.
 

Segons el grup polític, aquesta pujada «ha intentat ser disfressada en tot moment per l’equip de Govern, argumentant que aquest impost passaria d’aplicar un coeficient del 0,806 al 0,90, volent fer veure que aquest augment era baix, però aquest fet representa un increment de l’11,66%».
 

A banda d’aquest impost, també es veuran incrementats en un percentatge superior a l’IPC, impostos com ara l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que incrementarà en un 10%, i l’Impost de la Plusvàlua, que patirà una pujada del 8,58%.
 

D’altres taxes i preus públics que es veuran incrementats per sobre de l’IPC seran la Taxa de Clavegueram, que s’incrementa en un 100% o el preu públic del lloguer i cessió de sales i espais municipals, que patirà un ascens d’entre el 7% i el 185%.
 

A totes aquestes pujades desmesurades, Junts per l’Espluga de Francolí va votar-hi en contra, justificant que aquest increment és fruit, per una banda, de no haver fet una pujada gradual en els darrers anys, fet que ha comportat haver-la de fer tota de cop per a l’any vinent, amb l’agreujant que suposarà per moltes famílies espluguines.

Pla de Sanejament

A banda d’això, l’increment també ha estat justificat per l’equip de govern per a donar compliment al Pla de Sanejament que caldrà dur a terme per haver tancat el pressupost de l’any 2022 amb un dèficit de més de 820.000 euros, argumentant sempre, que aquest dèficit prové de la despesa generada per l’aportació de les cisternes d’aigua.
 
Ara bé, segons Junts, en aquest darrer ple també es donava compte que les despeses totals de la gestió de l’aigua de l’any 2022, incloses les cisternes, ascendia a un total de 387.160,51 euros, i per tant «aquests imports posen de manifest, que tot i que s’evidencia que aquest cost és una despesa sobrevinguda i important, ni molt menys arriba als 820.000 euros de dèficit total, tot reforçant la nostra teoria de que s’ha fet una mala gestió del pressupost municipal», exposen.
Participació