Debat de responsabilitats per les despeses del tràgic accident d'avioneta de l'any 2020

Una avioneta de l'aeroclub de Reus es va accidentar a la costa ebrenca l'any 2020 i hi van perdre la vida dues persones | La família d'una de les víctimes denuncia que li podrien reclamar les despeses de les tasques de recuperació de l'aeronau

Imatge d'arxiu de la recuperació de l'avioneta, enfonsada aproximadament 100 m al mar, el novembre del 2020
Imatge d'arxiu de la recuperació de l'avioneta, enfonsada aproximadament 100 m al mar, el novembre del 2020 | Cedida
27 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:52h

El 3 de novembre del 2020, una avioneta de l'aeroclub de Reus que tornava des d'Eivissa es va accidentar abans d'arribar i els dos pilots que hi anaven van perdre la vida. Tres anys després, el tràgic accident recupera el 'focus' amb motiu dels costos de recuperació de l'avió.

Dolors Estévez, la mare del pilot Marc Francesch -copilot de l'avioneta Piper Seneca en el moment de l'accident- ha assegurat que el passat 6 de novembre va rebre un burofax on l'aeroclub li reclamava determinades despeses per l'avioneta estavellada.

Un extrem que des de l'entitatpuntualitzen, ja que asseguren que es tracta encara d'un cashipotètic i que només l'han posat en coneixement de les famíliesafectades. A dia d'avui, encara no s'ha resolt si l'aeroclub haurà de pagar o no les quantioses sumes que demanen des de Salvament Marítim.

Conclusions dels fets

Marc Francesch, vicepresident de l'Associació de Càmpings de Tarragona i president de Junts per Torredembarra, i David Garcia, membre de la Unitat de Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra de Cambrils, eren dos pilots experimentats de la zona i socis de l'aeroclub de Reus que volaven habitualment.

L'informe de la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIA) descrivia, en el seu dia, que la trajectòria de l'avió abans de caure al mar era erràtica, fet que es justificaria per la pèrdua de referències visuals del pilot. I, per tant, concloïa que el pla de vol traçat era incorrecte, en no adherir-se a les normatives que regulen el vol nocturn.

Les conclusions del document exposen que "la manca d'una valoració correcta o l'omissió d'aquesta fou determinant en la seguretat del vol". Amb tot, Dolors Estévez afirma que el seu fill "anava de copilot, l'avioneta era de comandament únic, i que no va ser culpa d'ells, però sobretot no del Marc".

L'advocat de l'entitat s'empara en l'informe de la CIAIA i assenyala que va ser "un error humà", i afegeix que "no volaven per encàrrec de l'aeroclub, sinó que tenien titulació suficient per portar els avions". 

 

Un desenllaç hipotètic

L'aeroclub, en una reunió de la Junta, va decidir que en cas que es veiés obligat a pagar alguna despesa d'aquest accident i, si l'asseguradora no cobrís el cost, reclamarien l'import a les famílies. "Si ho hagués de pagar l'entitat, suposaria la seva desaparició", argumenta el seu representat legal.

Segons l'advocat de l'aeroclub de Reus, "estan arribant reclamacions per part de SASEMAR -Societat de Salvament i Seguretat Marítima- amb un cost altíssim per la recuperació de l'avió del fons del mar". I afirma que "tot i que l'avioneta era propietat de l'aeroclub, segons l'informe de la CIAIA els culpables de l'accident van ser els dos pilots".

La situació es troba en procés de valoració, i parlaríem, encara, d'un desenllaç hipotètic. "L'asseguradora encara no té clar si pagarà o no la totalitat dels costos", explica, "i, a efectes d'interrompre la possible prescripció de les accions contra els pilots causants de l'accident, s'ha comunicat a les famílies", afegeix l'advocat.

El lletrat conclou, també, que si els pilots fossin vius, ells haurien de fer front a les mateixes despeses "per no respectar les condicions de vol nocturn". Justifica que quan hi ha un sinistre, s'ha de notificar als causants o aquells que hagin acceptat l'herència. Estévez, com a hereva de Francesch, si es donés el cas, hauria de respondre legalment dels afers vinculats a l'accident. 

"El procediment no té recorregut"

Per la seva banda, Dolors Estévez assegura que en el burofax rebut "li reclamen les despeses d'extracció de l'avió, així com les pèrdues pels dies que el club no va poder impartir classe o llogar l'avioneta", encara per quantificar, que se sumarien a un total de 234.785,07 euros.

Per aquest motiu, qualifica de "falta d'escrúpols i mala fe" l'actuació de la junta de l'aeroclub de Reus. "El meu objectiu és que els socis actuals de l'aeroclub sàpiguen com s'ha comportat la Junta, perquè els pot passar el mateix a ells", apunta.

També, afirma que els seus advocats li han garantit que "el procediment no té recorregut" i, per això, no té intenció d'interposar cap demanda ni demanar més diners; tan sols informar a la resta de socis.

Arxivat a